Haber-Foto: Mustafa Işık

1921 yılında, TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” unvanı verilmesinin onuruna kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü Tokat’ta törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen çelenk sunma törenine Vali Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan ve Kadim Durmaz, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Harp Malulü Gaziler-Şehit Dul ve Yetimler Derneği, adli, idari ve askeri erkân, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları mensupları, şehit ve gazi dernekleri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Tokat Valiliği, Belediye Başkanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve Türkiye Harp Malulü Gaziler-Şehit Dul ve Yetimler Dernekleri tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

DSC_0011

Tokat'ın geleceği için önemli adım! İlk toplantı yapıldı Tokat'ın geleceği için önemli adım! İlk toplantı yapıldı

DSC_0015

DSC_0017

DSC_0024

“ÜLKEMİZ DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE EMPERYALİST DEVLETLERİ TEHDİDİ ALTINDADIR”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Tokat Şube Başkanı Bilal Özmen günün anlam ve önemi anlatan konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Özmen, “19 Gaziler Günü bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlanmayı ve anıldığı gündür. 19 Eylül Kurtuluş Savaşı'nda Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muhalif gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve tüm mağlup gazilerin şeref günüdür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk ordusu, Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında, Sakarya'da 22 gün, 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan bu harabesinde yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra Dumlupınar'da aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922’de topraklarımızdan tamamen atıldı. Ve Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi 9 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına zaferin mimarı, başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik ünvanlıyla Maraş Mareşallik rütbesi tercih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakâr fedakârlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde olduğu gibi hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini can canı pahasına korumayı, ilke edinen aziz milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde Şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi parolası ölürsem şehit, yaralanırsam gazi deyisinde saklıdır. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de destekli terör örgütlerinin Doğu Akdeniz'de, Suriye'de ve Irak'ta emperyalist devletleri tehdidi altındadır.

DSC_0043

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vatansever ve kahraman askerleriyle Kahraman polis ve güvenlik güçlerimiz tarafından önlenmiş hüsrana uğratılmıştır. Aziz Türk milletinin bağrından çıkmış şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakâr, kahraman gazilerimizin şeref ve onur günüdür, gününüz kutlu olsun. Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, Millet, bayrak için, yediden yetmişe emperyalist devletlerin saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, gaziler günümüzde münasebetiyle rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum.” dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Tokat Şube Başkanı Bilal Özmen’in konuşmasının ardından Gazi Nurullah Cici şiir okudu. Akabinde Tokat protokolü Atatürk Anıtı’nda fotoğraf çekindi.