Trabzon'dan Abu Dabi'ye direkt uçuşlar başlıyor Trabzon'dan Abu Dabi'ye direkt uçuşlar başlıyor

Türk-Alman sinir bilimci ve genetikçi Çağhan Kızıl, Alzheimer riskini azaltabilecek bir genin keşfiyle bilim dünyasında büyük bir başarı elde etti. Peki, Bilim Adamı Çağhan Kızıl kimdir? İşte detaylar...

Bilim Adamı Çağhan Kızıl kimdir?

14 Ekim 1981'de doğan Kızıl, Columbia Üniversitesi Vagelos Tıp Fakültesi'nde Taub Alzheimer Hastalığı ve Yaşlanan Beyin Araştırma Enstitüsü'nde Nörolojik Bilimler Doçenti olarak görev yapıyor.

Çağhan Kızıl, Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi'nde liderlik yapmış ve Helmholtz Derneği bünyesinde Helmholtz araştırma grubunu yönetmiştir. 2013 yılında Helmholtz Genç Araştırmacı ödülünü aldıktan sonra kendi laboratuvarını kurmuş ve 2014 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından Doçent ünvanını almıştır. Ayrıca, 2019 yılında Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi'nde kadrolu grup lideri olarak görev yapmıştır.

Kızıl, nörolojik hastalıklar için 3D yüksek verimli ilaç tarama platformunda uzmanlaşmış olan Neuron-D GmbH'nin kurucu CEO'su olarak da bilinir.

Çağhan Kızıl'ın keşfi, Alzheimer hastalığına yol açan proteinlerin beyinden dışarı çıkmasına izin veren bir genetik varyantı ortaya çıkarmıştır. Bu keşif, Alzheimer riskini yüzde 70'e kadar azaltabilecek potansiyel bir tedaviyi işaret etmektedir.

Kızıl'ın multidisipliner yaklaşımı, genetik, sinir bilimi, hücre biyolojisi, nöroimmünoloji, biyoteknoloji ve ilaç geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Bu başarılar, Alzheimer hastalığı ve yaşlanan beyin araştırmalarında önemli bir ilerleme sağlamıştır.

Kızıl'ın çalışmaları, bilimsel topluluğun dikkatini çekmekte ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi konusunda umut vermektedir. Bu keşif, ileri yaşlarda bilişsel bozuklukların önlenmesi ve tedavisi açısından büyük bir potansiyel sunmaktadır