Tokat’ta yöresel lezzetler denildiğinde adından bahsedilmeden geçilmeyen ürünlerden Artova çiğli gömbesinin yapılışını Adonim Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Çakmak’tan dinledik. Ürettiği yöresel ürünleri satışa sunan Başkan Hülya Çakmak, Artova çiğli gömbesinin rağbet gören ürünleri arasında ön sıralarda olduğunu vurguladı. Artova’nın unundan, suyundan, maharetli hanımların ellerinden hazırlanan çiğli gömbenin sıcak fırından çıkışına kadarki sürecini tek tek anlattı.

Peki Artova çiğli gömbesi nasıl yapılıyor, bilinmeyen sırları neler?

ARTOVA ÇİĞLİ GÖMBESİ İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN MALZEMELER

·         Hamuru için 2 kg un, 2 yemek kaşığı tuz ve yeteri kadar su

·         İçine tereyağı

·         Üzerine çiğ sıvı yağ, tereyağı

·         İçine konulmak üzere 2 kilo sütü oda sıcaklığında 3 gün beklettikten sonra peynir torbasına koyup süzgecin içinde bekletilerek oluşan çiğ…

YAPILIŞI

·         Hamuru ele yapışan kıvam elde edilene kadar yoğrulur. Yumakta 15 - 20 dakika dinlenip açılır. Eritilen tereyağı içine sürülüp el ile ince ince açılır. Üst üste gelecek şekilde katlanıp tekrar yağlayıp iki yanı da katlanıp kare hale gelir ve dinlenmeye alınır. Yine 20 dakika kadar sonra merdane veya el yardımı ile açılır. 4 mm inceliğinde çiğe tereyağı ve sıvı yağı katılıp, yüzüne sürüp fırına verilir. Eğer bir taş fırın varsa tadına doyulmaz ama yoksa elektrikli fırınlar da güzel olur.

SİPARİŞ İÇİN

            Adonim Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Çakmak, ürettikleri Artova çiğli gömbesinin siparişlerine de hazır olduklarını belirtti ve sosyal mecrada instagram hesabından (Artova Adonim) kendilerine ulaşılması halinde diledikleri kadar çiğli gömbeyi istenen adrese ulaştırabildiklerini söyledi.