Asgari ücret zammı, hem çalışanları hem de işverenleri yakından ilgilendiren bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Temmuz ayında asgari ücrete ikinci bir zam yapılıp yapılmayacağı merak edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan net bir açıklama geldi. Peki, Asgari ücrete 2024 temmuzda zam var mı? Asgari ücrete ara zam gelecek mi? İşte detaylar...

Asgari ücrete 2024 temmuzda zam var mı?

Asgari ücret zammı, milyonlarca çalışanı ve işvereni doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Ocak 2024'te yapılan %49'luk artışla birlikte asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseldi. Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarının yeniden belirlenmesiyle gözler asgari ücrete çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Staj ve Çıraklık Mağdurları Alperen'in acılı ailesini yalnız bırakmadı Staj ve Çıraklık Mağdurları Alperen'in acılı ailesini yalnız bırakmadı

Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ikinci zam yapılacağı iddialarına net bir yanıt verdi. Bakan Işıkhan, ekonomik verilerin olumlu seyrettiğini belirterek, “Asgari ücrete ek zam olmayacak.” dedi. Bu açıklama, Temmuz ayında asgari ücrete bir artış yapılmayacağı anlamına geliyor.

Geçmiş yıllarda, enflasyonun etkisiyle asgari ücrete yılda iki kez zam yapılmıştı. 2022 yılında Ocak ayında 4.253 lira olan asgari ücret, Temmuz ayında yapılan zamla 5.500 liraya yükseltilmişti. Benzer şekilde, 2023 yılında Ocak ayında 8.506 lira olan asgari ücret, Temmuz ayında 11.402 liraya çıkmıştı. Ancak, 2024 yılı için böyle bir durum söz konusu olmayacak.

2025 Yılına Yönelik Beklentiler

Asgari ücret zammı, 2025 yılının Ocak ayında yapılacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %38 olarak açıkladı. Bu tahmin doğrultusunda, asgari ücrete yapılacak zam oranı belirlenirken işçi ve işveren sendikaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde bir araya gelecek.

2024 yılı için Temmuz ayında asgari ücrete ek bir zam yapılmayacak. Ocak 2024'te belirlenen 17 bin 2 liralık asgari ücret, yıl sonuna kadar geçerli olacak. 2025 yılında yapılacak yeni zamla birlikte, asgari ücretin ne kadar olacağı ise ilerleyen dönemde netleşecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ