Haber-Foto: Seda Batur

 

Toplantıyı hem kamuoyunun merak ettiklerini yanıtlamak hem de bir kez daha ortaklarını basın aracılığı ile genel kurullarına davet etmek için düzenlediklerini aktaran S.S. Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, “Biz Tokat Esnaf Kefaret Kredi Kooperatifi olarak uzun yıllardır basınımızla çok sık bir araya geliyoruz. Zaman zaman derdimizi anlatıyoruz. Siz iletiyorsunuz zaman zaman da kamuoyunda merak edilen sorular varsa onlara da cevap verme imkanı buluyoruz” dedi.

“KOOPERATİFLER KANUNUNDA DÜZENLEMELER YAPILDI”

Bir önceki genel kurulu pandemi nedeniyle gecikmeli olarak 06 Temmuz 2021’de Tokat Gaziosmanpaşa Stadyumu'nda yaptıklarını anımsatan Ahmet Hamdi Aydoğan, “Esasen aradan çok fazla da bir zaman geçmedi. Altı ay gibi bir süre sonra normal seçim gününden de yaklaşık bir buçuk yıl önce tekrar bir genel kurul yapıyoruz. Bunun tabii bir sebebi var. Son genel kurulumuzdan sonra bizim kooperatifler kanununa bazı maddeler ilave edildi. Bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere istinaden de Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin ana sözleşmelerinde bir takım değişiklikler yapıldı. Bu ana sözleşmelerin intibak süreci vardı. Bu sebeple merkez birliğimiz böyle bir karar aldı. Yeni kanuna uyumlu bir şekilde tekrar bir sıfırdan başlamış olalım dedik. Bu yıl Ocak ayı içerisinde Türkiye'deki yaklaşık bine yakın kooperatifin büyük bölümünün genel kurulları gerçekleştirilmiş olacak” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNİN AĞIRLIĞINI DEVLETİMİZİN ESNAFIMIZA OLAN DESTEKLERİ İLE HAFİFLETTİK”

Esnaf ve sanatkara hizmet etmeye devam ettiklerini kaydeden Aydoğan, “Pandemi döneminde devletimizin bize ayırdığı yardımları ve esnaf kefaretimize kullandırdığı kredileri esnaf ve sanatkarımıza kesintisiz kullandırmaya çalıştık. Personellerimizle cumartesi pazar dahil her gün gece saat dokuzlara kadar mesai yapmak suretiyle kesintisiz hizmet etmeye çalıştık. Onlara da buradan emekleri için teşekkür ediyorum. Biz biliyorsunuz kooperatif olarak daha önce de zaman zaman dile getirdik. Övünmek gibi olmasın ama biz beş yıldızlı bir kooperatifiz. Biz hizmetleriyle, mekanıyla, imkanıyla, mevduatıyla beş yıldızlı bir kooperatifiz. Görev dönemimiz içerisinde hiçbir kere bile kapımız, kooperatifimiz acze düşmedi. Tıkır tıkır çalıştı ve her zaman en üst limitte ortaklarımıza hizmet etme imkanı bulduk. Tabii çok yoğun dönemler oldu. Esnaf pandemi döneminde çok zora düştü. Esnafın esnaflarımız açısından iş yerlerimizi kapattık diye ücretli kesimler, kamu kesimleri hiçbir şey eksilmeden, devletten maaşlarını almışken biz iş yerlerimizi açamadık. Açamadığımız iş yerlerimizde borçlarımızı ödemeye devam ettik. Çalışanlarımızın parasını ödemeye devam ettik. Bu zor ve su sıkıntılı süreci çok şükür gene devletimizin destekleri, milletimizin dayanışmasıyla belli bir noktaya getirdik. Bugün itibariyle de geçtiğimiz 10 Ocak'ta yani Çalışan Gazeteciler Günü'nün olduğu günü biz Ankara'daydık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yüz yüze esnaf buluşması diye bir buluşma gerçekleştirdik. Bize ekim ayında Cumhurbaşkanımız toplam klasmanımıza ilave bir 100 milyar lira plasman aktarmış idi. Bunun üzerine kooperatif üyelerimizde ciddi bir yığılma oldu bütün Türkiye'de. Bu arada da finans imkanları başka alanlarda ve bankalarda kısıtlanınca bizde çok yoğun bir birikme oldu, kuyruklar oluştu. Tabii bunu tekrar merkez birliğimiz aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Ayrılan bu paranın bize az geleceğini söyledik. Sağ olsunlar onlar da bu talebimizi dikkate alarak 10 Ocak'ta tekrar bir 50 milyar liralık da kaynak aktarılmış oldu. Bu da biraz daha esnaf ve sanatkarımızı rahatlatmış oldu.” dedi.

“BİZİM KOOPERATİFLERİMİZ KAPANINCA TEFECİLER ARTIYOR”

Esnaf kredi kefalet kooperatiflerinin önenme değinen Başkan Aydoğan, “Esnaf ve sanatkara somut kredi verebilen tek kuruluşun esnaf kefaret kredi kooperatiflerinin olduğunu söyleyen Aydoğan, “Esnaf Kefalet Kooperatifi'nin desteğinin dışındakiler kredi kullandırmak için bir sürü şart arıyor. Bu kredilere de yüz kişinin içerisinden üç beş kişiye ulaşıyor ya da ulaşamıyor. Onun için esnaf kefaret kooperatifleri memlekette esnaf ve sanatkarın ciddi destekçisi. Esnaf Kefalet Kooperatiflerini acze düştüğü, kapandığı yerlerde maalesef kötü niyetli insanlar ve tefecilerin cirit attığını görüyoruz. Bu manada Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin varlığının devamiyeti esnaf ve sanatkarımız açısından da hayati bir öneme haiz” diye konuştu.

“KOOPERATİFİMİZİN HİÇBİR BORCU YOK”

Yeni kooperatif binasının son taksitinin kasım ayında ödendiğini vurgulayan Başkan Aydoğan, “Kooperatifimizin herhangi bir yere borcu yok. Bugün itibariyle genel öz kaynakları hatırı sayılır bir şekilde olan bununla da esnaf ve sanatkarına her zaman hizmet eden, hizmette kusur etmeyen, etmeden çalışmaya çalışan bir kooperatifiz. İnşallah bu yılı da gene belki bölgenin en yüksek karıyla kapattık, çok şükür tasarruf ediyoruz” diyerek dönem dönem sosyal sorumluluk projelerine de destek verdiklerini söyledi.

“ÖRGÜTLENEMİYORUZ”

Esnaf ve sanatkarların örgütlenmeyi başaramadığından dert yanan Aydoğan, “Örgütlü olamadığımız için hakkımız olanı, hakkımız olduğu seviyede yetkililere görevlilere, üst düzey bu işlerle ilgilenen insanlara anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bu konu EYT'yle tekrar gündeme gelmiş oldu. Şimdi yanımızda çalıştırdığımız insanlar beş bin günle emekli olurken, esnaf ve sanatkar kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 günde emekli oluyor. Esnafımız bayram-hafta sonu demeden günde en az 12 saat çalışıyor. Biz şunu istiyoruz. Memlekette eğer bir şeyler olacaksa adaletle olmalı. Yani derdimizi de neşemizi de ortak bölüşelim. Şimdi bizlerin emekli maaşları çok düşük biliyorsunuz. Oysa biz sosyal güvenlik kurumlarına çok az yük getiren insanlarız. Birçoğumuz hasta olsa dükkanını kapatamayacağı için ayakta atlatır. Emekli olduğunuzda da bu ayrımcı muamele hoş değil. Bizim devlet büyüklerimize de ilettiğimiz konu esnaf ve sanatkarın yani bağkurluların diğer sosyal güvenlik çatısı altındaki fertlerle denk tutulması. Hatta şunun kalkması lazım. Yani niye Bağ-Kur, niye emekli sandığı, niye SSK? Yani emeklilik kurumu diyelim. Tek bir çatı altında. Hepsi bir araya gelsin rahat edelim” şeklinde konuştu.

“ÜÇ AYDIR YOĞUNLUK VAR. 340 KİŞİ SIRADA BEKLİYOR”

Başkan Aydoğan, soru-cevap kısmında sorulan ‘Esnaflara kredi başvurusundan sonra ne kadar süre içerisinde kredi veriyorsunuz?  Sorusunu şöyle yanıtladı;

Biz bundan üç ay öncesinde pazartesi günü, hatta salı günü, öğleden önce müracaat eden arkadaşımızın kredisini cuma günü veriyor idik. Siz de takdir edersiniz ki bu süreçte anormal bir yoğunluk oluştu. Bizim şu anda kredi başvurusu yapıp bekleyen 340 esnaf ve sanatkarımız var. Fiziki imkanımız ve personel sayımız belli. Bunların günde yapabileceği işlem sayısı belli. Bankanın yapabileceği iş sayısı belli. Bu anlamda evet son üç aydır süreler biraz daha uzuyor. Zaman zaman iki aya yaklaştığı filan da oluyor. Yani normalde üç beş gün içerisinde verdiğimiz kredileri son üç aydır maalesef iki ayı bulduğu, bazen iki buçuk ayı bulduğu bile oluyor. Bu sadece geçici bir şey.”

Başkan Aydoğan, toplantının sonunda basın mensupları ve yönetimi ile günün anısına fotoğraf çektirdi.