Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası'nı teşvik etmek ve altın talebini azaltmak amacıyla altın alım-satım işlemlerine yönelik yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Ekonomist İslam Memiş'in iddiasına göre, yakında Türkiye genelinde 1 gramlık ve 22 ayarlık altınların üretimi durdurulabilir.
Son yıllarda Türk Lirası'nın değer kaybı ve dövizdeki artışlar, yatırımcıları altına yöneltti. Yeni ekonomi yönetimi, göreve geldiğinden bu yana altın talebini baskılamak için çeşitli önlemler aldı. Ancak, altına olan ilgi tam anlamıyla azalmadı. Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatına yönelik vergiler ve kısıtlamalar getirirken, altın alım işlemlerine de kota uyguladı.
Bakanlığın aldığı bu önlemler, kuyumculuk ve mücevherat sektöründe büyük bir krize neden oldu. Sektör temsilcileri, bu kararların kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek tepki gösterdi. Ancak Bakan Mehmet Şimşek, kararları savunarak, altın ithalatının ülke kaynaklarını tükettiğini ve ekonomiye zarar verdiğini ifade etti.
Ekonomist İslam Memiş, Bakan Şimşek'in açıklamalarına dayanarak, yakında Türkiye genelinde 1 gramlık ve 22 ayarlık altınların üretiminin durdurulabileceğini iddia etti. Memiş, bu kararın özellikle düğün sezonunda yoğun talep gören 1 gram altınlara yönelik olduğunu belirtti.
Altın yatırımcıları, bu gelişmeleri yakından takip etmeli ve yatırım stratejilerini gözden geçirmelidir. Yeni yasak, altın fiyatlarında dalgalanmalara neden olabilir. Bu nedenle, yatırımcıların dikkatli olması ve uzman görüşlerine başvurması önerilir.