Türkçe dilinin doğru kullanımı, iletişimde anlaşılırlık ve etkinlik açısından büyük önem taşır. Özellikle sıkça kullanılan kelimelerin doğru yazılımının bilinmesi, dilin doğru kullanımını sağlar. Bu kapsamda, "grup" kelimesinin doğru yazılışı ve yanlış kullanımları üzerinde durmak, dil bilincini artırmak için önemlidir. Peki, Grup nasıl yazılır 2024? TDK'ya göre Gurup mu Grup mu? İşte detaylar...

Grup nasıl yazılır 2024?

2024 yılında TDK'ya göre grup kelimesinin doğrusu yazımı 'grup'tur. TDK'ya göre "grup" kelimesi, Türkçeye sonradan geçmiş bir sözcük olup, "ortak özellikleri olan nesneler ve varlıklar bütünü, aynı ekipten ya da ortak fikirlere sahip olanlar, aynı görev için bir araya gelmiş topluluk" anlamında kullanılmaktadır. Grup kelimesinin doğru yazılışı, sıklıkla hatalı olarak kullanılan "gurup" veya "grub" yerine "grup" şeklindedir.

TDK'nın belirlediği doğru yazılışa göre, "grup" kelimesi şu şekillerde kullanılmalıdır:

  • Fen bilgisi projesi için ben de Ahmet'in kurduğu gruba katıldım. (Doğru kullanım)
  • İzinsiz gösteri yapan guruba polis müdahalesi yapıldı. (Yanlış kullanım)

Grup kelimesinin doğru yazılışı ve kullanımıyla ilgili bilgilendirici bir haber yazısı şu şekilde olabilir:


Doğru Yazımı Bilinmeli: "Grup"

Türk Dil Kurumu'na göre, dilimizde sıkça kullanılan "grup" kelimesi, belirli bir amaca yönelik olarak bir araya gelmiş toplulukları ifade etmek için kullanılır. Ancak, bu kelimenin doğru yazılışı hakkında bazı karışıklıklar bulunmaktadır. TDK'nın resmi sözlüklerine göre, kelimenin doğru yazılışı "grup" şeklindedir. Yapılan yanlış kullanımlar arasında ise "gurup" veya "grub" şekillerine sıkça rastlanmaktadır.

Bolu'da akaryakıt istasyonundan dövizle ödeme yaptıktan sonra kaçan şüpheli kovalamacayla yakalandı Bolu'da akaryakıt istasyonundan dövizle ödeme yaptıktan sonra kaçan şüpheli kovalamacayla yakalandı

Dilimizin doğru kullanımı ve yazım kurallarına uygun olarak, kelimenin "grup" şeklinde yazılması önemlidir. Bu sayede iletişimde doğruluk ve anlaşılırlık sağlanabilir.

Örnek kullanımlara baktığımızda:

  • Öğrenciler, matematik projesi için kendi aralarında bir grup oluşturdular.
  • Müzik grubu, gece kulübünde sahne aldı.

Görüldüğü gibi, "grup" kelimesi doğru yazıldığında anlam bütünlüğü korunur ve iletişimde netlik sağlanır. Dilimizin doğru kullanımına dikkat ederek, yazılı ve sözlü iletişimde daha etkili olabiliriz.