Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla Ülkemizin dört bir yanında milletimizin refah düzeyini artıran yatırımları hayata geçiriyor.

Değeri her geçen gün artan “su” DSİ eliyle başta sağlıklı içmesuyu olmak üzere, tarım, enerji, hizmet ve çevre gibi farklı sektörlerde değerlendiriliyor. “Su’da Sıfır İsraf” hedefiyle çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına da imkan sağlıyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, son yıllarda DSİ marifetiyle hizmete açılan tesislerin yanı sıra plan ve proje aşamasındaki yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu; “1954 yılından bugüne, Ülkemizin kalkınması için inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede değerlendiren DSİ, son 20 yılda toplam 477 milyar liralık yatırım yaparak 9.585 tesisi hizmete açmış ve aziz milletimizin gönlünde yer edinmiştir.” dedi.

DSİ SON 20 YILDA 716 BARAJ İNŞA ETTİ

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Son 20 yılda yaklaşık 477 Milyar Liralık yatırım yaptık. Bu kapsamda son 20 yılda; 716 baraj, 481 gölet ve bent, 101 yeraltı depolama tesisi, 1.633 sulama tesisi, 318 toplulaştırma projesi, 326 içme suyu ve atıksu tesisi, 615 HES ve 5.395 taşkın koruma tesisi olmak üzere toplam 9.585 adet tesisi hizmete aldık.” İfadelerini kullandı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA; “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 20 yılda Tokat’a 4.348.281.923 TL yatırım yaptık. 10 baraj ve 1 gölet inşa ettik. 121.100 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 224 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 160 derenin ise ıslahını tamamladık. ‘’dedi.

TOKAT’IN MÜNBİT TOPRAKLARINI SULAMAYA AÇIYORUZ…

Son 20 yılda tamamlanan 11 adet sulama tesisi ile toplamda 97.600 dekar, kısmi olarak 23.500 dekar olmak üzere 121.100 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Böylece çiftçilerimize yıllık 224 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 5 adet sulama tesisimizin inşaatına 2022 yılında devam edeceğiz. Ayrıca Tokat’ın bereketli topraklarına 33 adet daha sulama tesisi yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Tokat’ın su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle çalıştıklarının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA; Tokat’a bugüne kadar bugüne kadar 10 baraj (Alpu Barajı, Çekerek Barajı, Güzelce Barajı, Çamiçi Barajı, Gökçeli Barajı, Güncalı Barajı, Sorhun Barajı, Kızık Barajı, Batmantaş Barajı ve Artova-Yağcımusa Barajı) ve 1 adet gölet (Niksar Serenli Göleti ) yaptık. Ayrıca 3 adet barajın (Turhal Barajı, Dartaş Mehmet Karaca Barajı ve Niksar Arpaören Barajı) ise inşaat çalışmaları devam ediyor.” dedi.

SU “OLMAZSA OLMAZ” OLARAK NİTELENDİRİLEN TEMEL BİR İHTİYAÇTIR.

Bu kapsamda Tokat’ta 2026 yılı sonuna kadar 5 adet içme suyu tesisi tamamlanacak olup, toplamda 496.676 kişi için yılda 46,68 milyon m³ içmesuyu temin edilecektir.

“Tokat İçin Taşkın Koruma Tesislerinin Önemini Biliyoruz”

Taşkınlar konusunda da kısa bir değerlendirme yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “Tokat için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu doğrultuda son 20 yılda
160 adet dere ıslah tesisi yaparak Tokat şehir merkezi ve 163 meskûn mahal, 5.930 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 5 adet taşkın koruma tesisinin yapımı devam etmektedir.” dedi.

TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ İLE TOPRAĞIMIZ DAHA KIYMETLİ

2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet iş tamamlanarak 72.150 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili, inşaatı devam eden işlerde kısmi olarak 221.600 dekar arazi tescili olmak üzere toplam 293.750 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Tokat ilinde 15 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.

SUYUN GÜCÜNÜ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR, TOKATLILARIN HİZMETİNE SUNUYORUZ

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Tokat’ta son 20 yılda 15 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisinin işletmeye alınmasıyla yıllık 464,88 MW enerji üretiminin sağlandığını ifade etti.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Tokatlılar için üretmeye ve Tokat’ı su yapıları ile ihya etmeye devam edeceğiz.” dedi.