Seçimler yaklaşırken İyi bir Belediye Başkanında olması gereken vasıflar ve Tokat örneği

İyi bir belediye başkanı, şehrinin ve halkının refahını artırmak, toplumun ihtiyaçlarına etkili bir şekilde yanıt vermek ve şehrin sürdürülebilirliğini sağlamak için çaba göstermeli, şehrinin geleceğini planlamalı, uzun vadeli hedeflere sahip olmalı ve bu hedeflere ulaşmak için stratejik bir vizyon geliştirmelidir. Vizyoner liderlik dediğimiz, bir liderin gelecek için net ve ikna edici bir vizyona sahip olması ve bu vizyon doğrultusunda mahiyetindekileri çalışmaya teşvik ettiği bir liderlik tarzını ifade eder. Bu durum mevcut koşulların ötesine bakabilme, olumlu ve etkili bir gelecek öngörebilme ve insanları bu geleceği gerçekleştirmeye matuf motive edebilme yeteneğini içerir. İyi bir belediye başkanı ekibine ilham verir ve motive eder. Öngörülü bir belediye başkanı konfor alanlarından çıkar, yeni yaklaşımlar dener ve risk alma konusunda istekli olup kolektif zekaya sahiptir. Vizyoner bir belediye başkanı, kısa vadeli kazançlara odaklanmak yerine sürdürülebilir başarıyı elde etmeye kararlıdır. Sorumlulukları devreder, işbirliğini teşvik eder ve yeniliği cesaretlendirirler.

İyi bir başkan, soruları ve tartışmayı teşvik eder, açık bir iletişim ortamı sağlar. Etkili iletişim, güçlü ilişkiler kurma, takım çalışmasını teşvik etme ve organizasyonel hedeflere ulaşma açısından temel bir öneme sahiptir. İletişim sanatında ustalaşan liderler, ekiplerini motive edebilir ve artan üretkenlik ve olumlu bir çalışma kültürüne yol açabilirler. Başkan toplumun gereksinimlerini anlamak, bu ihtiyaçlara duyarlı bir şekilde yanıt vermek ve halkın refahını artırmak için çaba gösterme yeteneğine sahip olmalıdır. Halkın ihtiyaçlarına duyarlı bir lider, etkili bir şekilde dinleyebilir. Halkın görüşlerini, endişelerini ve taleplerini anlamak için aktif dinleme pratiği yapar. Başkan, halkın yaşadığı zorlukları anlamak için empati gösterir. Bu, onun politika ve projelerini halkın gerçek ihtiyaçlarına daha iyi uyarlamasına yardımcı olur. Üyi bir başkan toplumun çeşitli kesimlerini anlar ve farklı grupların özel gereksinimlerini dikkate alır. Halkın ihtiyaçlarına duyarlı bir lider, karar alma süreçlerine halkı dahil eder. Bu, halkın kendi ihtiyaçlarını ifade etmelerini ve kararlar üzerinde etkili olmalarını sağlar. Halka açık ve şeffaf bir iletişim politikası benimser. Halkın neler olup bittiğini anlaması için düzenli olarak bilgi paylaşır ve açık iletişim kanalları oluşturur. Halkın anlık ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt verebilmek, duyarlı bir liderin önemli bir özelliğidir. Acil durumlarda etkili çözümler üretebilme yeteneği önemlidir. Sosyal adalete önem verir. Toplum içinde eşitsizlikleri azaltmak ve herkesin ve herkesimin adil bir şekilde hizmet almasını sağlamak için çaba gösterir. Belediye başkanı, şehirdeki farklı kesimlere adil bir şekilde hizmet sağlamalı, ayrımcılık yapmamalı ve tarafsız bir yönetim sergilemelidir. Belediye başkanı, şehirde yaşayan farklı kültürlerden, etnik gruplardan ve inançlardan gelen bireyleri kucaklamalı ve çeşitliliği teşvik etmeli, çeşitliliğin güçlendirici bir faktör olduğunu vurgulamalıdır.

Tokat belediye başkanı sayın Eyup Eroğlu yukarıda sayılan özelliklerin bir çoğuna sahip, eksiklikleri tartışılabilir. Ama resmin tamamına bakınca hakkını yememek gerekiyor. Güleryüzlü, iletişime açık, vizyoner, projeci, takım çalışmasına imkan sağlayan, yenilikleri benimseyen, şehir için düşünen bir başkan olarak görüldü şimdiye kadar. Kanal Tokat, meydan projesi, kapalı pazar yeri, çöp ıslah alanları, spor kompleksleri, Geksi deresi düzenlemeleri, kültür sokağı, Hanımeli kültür ve sanat merkezleri, bilgi evleri, gençlik merkezleri, mahalle konakları, otoparklar, çarşı düzenlemeleri, hayvan barınakları, kitap fuarları, sosyal market ve aşevleri, parklar ve daha bir sürü çalışmalar başkanın yaptıkları. Benim gözlemim başkanın döneminde belediye hizmetlerinde aksamalar olmadı bilakis gözle görülür bir şekilde iyileşmeler olduğu yönünde. 117 gün sonra yapılacak seçimlerde tercihi her zaman olduğu gibi Tokatlılar yapacak.

Umarım her şey ‘’Daha iyi bir Tokat ‘’ sloganıyla şehrin geleceği için en iyisinin olması…