Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müslümanlar, gündüzleri oruç tutmanın yanı sıra, geceleri de ibadetle geçirme gayreti içerisine giriyorlar. Bu ibadetlerden biri de teravih namazıdır. Peki, Teravih kelime anlamı nedir, teravih namazı farz mıdır, kaç rekattır? Teravih namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? işte detaylar...

Teravih namazı farz mıdır? Teravih kelime anlamı nedir?

Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan ve fecir vaktine kadar devam eden nâfile bir ibadettir. Adını, namaz esnasında ara verilerek dinlenme amacıyla dört rek'atta bir mola alınmasından dolayı "teravih" olarak almıştır.

Paul Auster öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Paul Auster kimdir, kaç yaşındaydı? Paul Auster öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Paul Auster kimdir, kaç yaşındaydı?

Teravih namazı evde kılınır mı?

Hz. Peygamber, ashabıyla birlikte cemaatle teravih namazını kılmış, ardından cemaatle kılmayı terk edip bireysel olarak devam etmiştir. Hadislerde teravih namazının önemi vurgulanarak, bu ibadetin geçmiş günahları bağışlayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeple teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir.

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı dört rek'atta bir selam verilerek kılınabileceği gibi, iki rek'atta bir selam verilerek kılmak daha faziletlidir. Her dört rek'atın sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehap kabul edilirken, bu dinlenme esnasında tehlîl ve salavât ile meşgul olmak tavsiye edilmektedir.

Müslümanlar, ramazan ayında teravih namazını kılarken hem manevi haz alıyorlar hem de ibadetlerini artırarak Allah'ın rızasını kazanma gayreti içerisindeler. Bu önemli ibadet, ramazanın ruhunu ve maneviyatını pekiştiren bir pratik olarak kabul ediliyor.