Müzik endüstrisinin dev isimlerinden Universal Music, popüler sosyal medya platformu TikTok ile ödemeler konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle çözümsüz bir noktaya gelince, milyonlarca şarkının TikTok platformundan kaldırılma kararı aldı. Peki, TikTok müzikleri kaldırılıyor mu, paralı mı olacak? Hangi ünlü sanatçı ve grupların müzikleri TikTok platformundan kaldırılacak? İşte detaylar...

TikTok müzikleri kaldırılıyor mu, paralı mı olacak?

Taylor Swift, Beatles, Elton John, Coldplay gibi dünyaca ünlü sanatçılar ve grupların eserlerinin yasal dağıtım haklarına sahip olan Universal Music, 31 Ocak'ta sözleşmesini sonlandırarak müzik içeriklerinin TikTok'a lisanslamayı durdurma kararı aldığını duyurdu.

TikTok müzikleri neden kaldırılıyor?

Müzik devi, TikTok ile yaşanan anlaşmazlıkların temelinde, TikTok'un müzik kataloğuna erişim için ödenen ücretin adil olmamasını ve sadece bir kısmını ödemek istemesini gösterdi. Universal Music, bu durumu "zorbalıkla" suçlayarak, aynı zamanda sanatçıları yapay zekanın olumsuz etkilerinden korumak ve TikTok kullanıcılarının çevrim içi güvenliğini sağlamak adına endişeli olduklarını vurguladı.

TikTok ise Universal Music'in açıklamalarını reddederek, olayların yanlış bir şekilde aktarıldığını ve müzik devinin kendi "açgözlülüğünü" sanatçıların ve şarkı yazarlarının çıkarlarının önüne koymasının hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Öte yandan, TikTok'un müzik şirketi Warner Music ile Temmuz 2023'te yeni bir lisans anlaşması yapmış olması, müzik endüstrisindeki diğer anlaşmazlıkların da gölgesinde dikkat çekti. Universal Music'le yaşanan bu çatışmanın sektöre nasıl bir etki yapacağı ve müzikseverler ile platform kullanıcıları arasında nasıl bir tepki uyandıracağı merak konusu.

Kilitli Kalkan Tatbikatı tamamlandı Kilitli Kalkan Tatbikatı tamamlandı

Hangi ünlü sanatçı ve grupların müzikleri TikTok platformundan kaldırılacak?

Universal Music Group bünyesinde bulunan; Drake, Beyonce, Doja Cat, İce Spice, Alice Keys, Beyonce, Harry Styles, Ariana Grande, Olivia Rodrigo,Justin Bieber, Adele, Taylor Swift, U2, The Weeknd gibi ünlü şarkıcıların şarkıları artık Tiktok videolarında kullanılmayacak.