Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, 2024 yılında gerçekleştirilen tarımsal çalışmalar ve 2025 yılında hayata geçirilecek projeler hakkında İl Genel Meclisi üyelerine kapsamlı bilgi verdi. Dün (Perşembe) İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri de katıldı."2024'te 5.5 Milyon TL Harcama Yapıldı"
İl Müdürü Orhan Şahin, 2024 yılı faaliyet raporunu paylaşarak, İl Özel İdaresi bütçesinden çeşitli projeler için toplam 5.500.000 TL harcama yapıldığını açıkladı. Çiftçi katkılarıyla beraber TULİP (Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi) kapsamında Çekerek ve Bolaman havzalarında 17 milyon TL, TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) projelerinde ise 28 milyon TL tutarında yatırımlar gerçekleştirildi.
"510 Milyon TL Destekleme Ödemesi Yapıldı"
2023 yılında Tarım Bakanlığı bütçesi kapsamında üreticilere toplamda 510 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını belirten Şahin, bitkisel üretim için 360 milyon TL, hayvansal üretim için ise 150 milyon TL destek sağlandığını ifade etti. DOKAP projeleri çerçevesinde ise 2024 yılında toplam 36 milyon TL’lik yatırım hayata geçirildi."2025 Yılında 59 Milyon TL Yatırım Hedefleniyor"
2025 yılı bütçe hazırlıkları kapsamında, İl Özel İdaresi'ne sunulan 16 proje ile toplamda 59 milyon TL’lik yatırım planlandığı açıklandı. Orhan ŞAHİN, 2017-2024 yılları arasında toplamda 450 milyon TL tutarında projelerin hayata geçirildiğini belirterek, Tokat tarımında önemli bir gelişim sağlandığını vurguladı.
"Yeni Destekleme Modeli ve Sözleşmeli Üretim Dönemi Başlıyor"
Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik'in 14 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şahin, 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel, hayvansal ve su ürünleri planlamalarının tamamlandığını ifade etti. Yeni destekleme modeline geçilmesiyle birlikte desteklemeler, tarımsal kredi ve hibe programlarının üretim planlarına uygun olarak verileceğini belirtti. Ayrıca, sözleşmeli üretime geçiş yapılacak, kayıtlılık oranı artırılacak ve 2026 yılı sonuna kadar tarım sayımı tamamlanacak."Kullanılmayan Araziler Kiralanacak"
İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak mal sahibi adına kiraya verileceğini açıklayan Şahin, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kayıtlılık oranının artırılmaya başladığını belirtti. Yeni destekleme modeli kapsamında temel destek, planlama desteği ve üretimi geliştirme desteği olmak üzere üç kalemde ödemeler yapılacağını ifade etti.
"Stratejik Ürünler Belirlendi"
Yeni destekleme modelinde stratejik ürünler olarak; arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kanola, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, pamuk, patates, kuru soğan ve soya fasulyesi yer alacak. Hayvansal üretim desteklerinde ise sadeleştirmeye gidilerek 22 kalemden 7 ana destek kalemine indirildi."Tokat, Süt Havzası Desteğine Alındı"
Tokat ilinin süt havzası desteğine alındığını belirten ŞAHİN, hayvancılık üretim planlamasının bu kapsamda yapıldığını açıkladı. İl genelinde tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden ŞAHİN, "Bütün üretici ve çiftçilerimizin haberdar olması ve desteklerden azami ölçüde yararlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizlere her zaman bütçe imkanları ölçüsünde destek veren milletvekillerimize, Valimize, İl Genel Meclis Başkanımıza ve üyelerine teşekkür ediyorum." dedi.