Artova Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Çakmak, mevsim meyvelerinden ayva ile evde yaptığı ayva reçelinin tarifini paylaştı. El emeği, göz nuru ile Tokat’ın yöresel lezzetlerini yapıp satışa sunan Hülya Çakmak Ayva Reçeli için şu tarifi verdi.

Ayva Reçeli için gerekli malzemeler

·         2 kilo ayva

·         2 kilo şeker

·         12 su bardağı su

·         Birkaç adet karanfil

·         3-4 tane limon tuzu veya limon suyu

Yapılışı

            Bir kase suyun içerisine yarım limon sıkılıp kenara koyulur. Ayvalar ince ince soyulup içi temizlenir, limonlu suyun içine konulur. Suda bekletilen ayvalar tekrardan küçük küçük dilimlere kesilir tekrardan yıkandıktan sonra limonlu suyundan arındırılır. Ayvanın içinden çıkan çekirdekler temizlenir bir kısmı ikiye bölünür. Bu da ayrı bir püf noktasıdır, daha güzel renk verir ve kıvamı daha jöle gibi olur.

12 bardak suyu tencereye koyarız, ayvaları ve çekirdekleri ekleriz. Önce yüksek ateşte kaynayana kadar bekleriz. Kaynadıktan sonra altını kısıp ayvalar yumuşayana kadar pişirilir ve sonra şeker eklenir. Yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynatılır. İsteğe göre duru veya koyu bir hale aldıktan sonra karanfil ve limon tuzu koyulur veya limon suyu 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra kavanozlara sıcak bir şekilde kapatılır.

(Not: Çekirdeklerin ve karanfilin reçelin içinde olmasını istemezseniz temiz bir tülbent içine koyup bağlayıp bu şekilde de atabiliriz. Reçel olduktan sonra çıkartırız ve bu şekilde de tadını ve rengini vermiş olur.)