Karşımızda iki düşman kardeş.

İyilik, insanlığa aydınlık ve gülücükler sunar. İnsanlara sevgi, saygı sunup iyiliklerle buluşturur. Devlet ve millet çıkarını, kendi çıkarının önünde görür. Yaşamını hizmet etmekle güzelleştirir. İyi ve kötü demeden hep insanların yanındadır. Böylece kötülükleri utandırıp, iyiliğe yönlendirir. Yani hep insanca yaşar. Böylece geleceğin insanlarına örnek olur. İnsanlar tarafından kolay kolay unutulmaz. Atatürk, kendini bir kenara koyup, hep vatan ve milleti için çalıştı. Sadece kendi ülkesi değil, bütün dünya saygı ve sevgi ile anıyor. Dünya durdukça yaşayacak.

Kötülük ise karanlık ve asık yüzüyle insanlara olumsuzluklar sunar, insanlara kabuslar yaşatır. Hep kendini beğenip diğerlerini olumsuz görür. İnsanlar arasında, ormandaki canavardır. Belki kendisine, olumlu bulmadığı işlemler yaşatılmıştır. Bunu unutmayıp kat kat fazlasını insanlara yaşatır. İçindeki kini kusar kusar bitiremez. Birgün doğru yolu bulmadan yaşamını bitirir. Yaptığı kötülüklerle insanlar arasında nefretle yaşar. Dinimize göre bu kişiler münafıktır. İnanmış gibi gözüküp dini yaşamayandır. Kötülüklerle yaşayan kişinin en yakın arkadaşı, strestir. Stresin, bütün hastalıkların mikrobu olduğundan bihaber olduğundan, ömrünü kısalttığından da haberi yoktur.

Allah: Biz onların kalplerinden kin namına ne varsa söküp attık. Onlar öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah, güzel davranışlarda bulunanları sever.

Hz. Muhammed: Dirayetli olun. İnsanlar iyilik yaparsa siz de iyilik yapın. Kötülük yaparsa mukabilinde sizde kötülük yapmayın.

Atasözü: İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı.

Yani adam olmak istiyorsak, kötülüğe de iyilikle karşılık vermeliyiz. Dünyamızı ancak böyle güzelleştiririz.

Saygılarımla 19.09.2022