Yaşam boyunca finansal olarak sorumlu davranmak, daha az strese ve daha az endişeye yol açar. Bunu uygulamaya koymanın bir yolu tutumlu olmaktır.

Birçok insan için 'tutumlu' terimi yanlış anlaşılıyor ve biraz olumsuz bir çağrışım taşıyor. O halde, daha ileri gitmeden önce, önemli bir soruya değinmek istiyorum: tutumlu olmak iyi bir şey mi?

Evet, bana göre tutumlu olmak iyi bir şeydir. Aslında, tutumlu bir yaşam tarzı yaşamanın bir takım faydaları vardır. Örneğin tutumluluk, daha fazla para biriktirmenize, finansal istikrarınızı iyileştirmenize ve borçtan kurtulmanıza yardımcı olabilir ve bunların tümü, daha düşük bir finansal stres düzeyine yol açabilir.

Yani, tüm bunları göz önünde bulundurarak, biri sizi ne zaman 'tutumlu bir insan' olarak tanımlasa, bunu bir hakaret olarak değil, bir iltifat olarak almalısınız.

Tutumluluk ile ucuzluk aynı şey midir? Hayır, bana göre ucuz ve tutumlu iki farklı anlama gelir. 'Ucuz' terimi, ürünü pahasına bile almak istemeyen birini ifade eder. 'Tutumlu' terimi ise, cömertlikten ödün vermeden finansal yaşamlarında israftan kaçınmaya özen gösteren birini ifade eder.

Biraz zaman ayırırsanız, tutumlu olmanın, paradan tasarruf etmenin mükemmel bir yolu olduğunu göreceksiniz.

Alışveriş yaparken sadece rengi veya modeli biraz daha farklı diye sürekli yeni giysiler almak yerine “Gerçekten ihtiyacım var mı?” diye düşünebilirsiniz. Aynı şey yiyecek ve ev malzemeleri için de geçerli. İhtiyaçlarınızı düzenli olarak listelemeniz ve sadece gerekli olanları almanız daha iyi bir fikir değil mi?

Herkesin 3-5 tane kartı var ve harcadıkça limitleri yükseltiliyor, bu da daha fazla harcama yapmanıza neden oluyor. Buna bir dur demek için kart sayınızı düşürebilir ve sadece 1-2 tane kartla idare edebilirsiniz. Ödemelerinizi nakit yapmanız daha iyi, böylece harcama yaparken iki kez düşüneceksiniz.

Sezon açılışında 400 lira olan bir paltoyu, sezon bitiminde dörtte bir fiyatına alabilirsiniz. Kış bitiminde yapacağınız alışveriş sayesinde bir sonraki kışa pek çok yeni parçayla girebilirsiniz. Acil ihtiyacınız olmayan parçalar için indirim zamanları gayet idealdir. Bildiğiniz ve güvendiğiniz markaların ürünlerini internetten de son derece ekonomik fiyatlara satın alabilirsiniz.

Elektrik gerçekten pahalı, bu nedenle dikkatli kullanın. Kullanmadığınız odaların lambalarını söndürün, beyaz eşyalarınızda arıza varsa tamir ettirin, yeni alacaksanız yüksek enerji tasarrufluları tercih edin, makinelerinizi elektriğin daha indirimli olduğu saatlerde kullanmaya çalışın.

Artık kullanmadığınız eşyalardan kurtulmak ve kullanılmış eşyaları ucuza satın almak, mali durumunuzu iyileştirmenin harika yollarındandır. Eşyaları spotçulardan çok daha ucuz olarak bulabilirsiniz. Ve eşya satmanın, parayı cebinize geri koymanın harika bir yolu olduğunu unutmayın.

Tasarruflu yaşama çok olumlu bakıyorum. Bazı insanlar bunun kısıtlayıcı olduğunu düşünebilir veya hatta ucuzla aynı anlama gelecek şekilde yanlış yorumlayabilirken, benimseyebileceğiniz en olumlu finansal davranışlardan biri olduğunu gördüm.

Yani, ister borçtan kurtulmaya, ister daha fazla para biriktirmeye, yatırım yapmaya veya cömertçe vermeye çalışıyor olun, daha tutumlu bir yaşam tarzı yaşamanızı şiddetle tavsiye ederim, çünkü dürüst olmak gerekirse, içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda başka çaremiz de yok gibi.