(Haber: Fatih Kılıç)

ALPAY: TERÖRSÜZ TÜRKİYE GENEL AF İLE TAÇLANMALI
ALPAY: TERÖRSÜZ TÜRKİYE GENEL AF İLE TAÇLANMALI
İçeriği Görüntüle

Tokat’ın geleneksel el sanatları ve esnaflığında, kendine özgün kişiliği ve mahareti ile adından her daim söz ettirmiş, ustaların ustalığına varmış Nazmi Aydemir, 89 yaşında vefat etti. Yorgancı Nazmi olarak bilinen Nazmi Aydemir’in vefatı şehrimizin esnaf camiasında olduğu kadar onunla tanışıp yorgan yaptırmış, iletişim kurmuş hemşehrilerimizde ve bilhassa yanında yetişmiş çıraklığını yapmış genç kuşak yorgan ustalarında derin bir üzüntü yaşattı.

ASLEN TRABZONLUYDU

89 yaşında hakkın rahmetine kavuşan yorgancı Nazmi Aydemir ustanın yaşamına dair bilgi edindiğimiz isimlerden biri Onun yanında yetişen ustalardan çıraklık ve ustalık kazanan ikinci nesil yorgan ustalarından Tamer Oruç oldu. Şuan 45 yaşında olan yorgan ustası Tamer Oruç, ustasının ustasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Ustasına dair aktardığı bilgilerde, 1936 yılında Trabzon doğumlu olup, 1957 yılında Tokat’a geliyor. Yorgan işçiliğinde çalışıyor. Askerliğini Tokat’ta yaptıktan sonra, Tokatlı bir hanımla evleniyor ve Tokat’ta baki kalacak bir yaşama atılıyor. Eşi bir müddet sonra sağlık sorunu yaşıyor, eşinin evde bakımını üstleniyor. Keskin bir zekaya sahip olduğu belirtiliyor. İş yaptığını, tanıdığını, aldığını/verdiğini asla unutmaz bir hafızaya sahip olduğu söyleniyor.

KALA KALA SAYILI USTA KALDI

Rahmetli Nazmi Aydemir ustanın adını, soyunu devam ettirecek bir evladı yok ama onun adını ve mesleğini yaşatacak çırakları, ustaları var. Tokat merkez için Onun dışında, yorgancı Mustafa Eraslan da vefat etmişti. Hali hazırda yaşayan 5 yorgan ustası var. Bunlardan iki tanesi (Kemal Develi ve Tamer Oruç) halen çalışıyor, 3’ü (Selahattin Özer, Musa Dalgıç ve Emin Özer) mesleğe devam etmemekteler.

Şehir esnafının, insanının sevip saydığı bir isim olan, ustaların ustası Nazmi Aydemi’'in cenaze namazı bugün ikindi namazını müteakip (saat 16.42), Behzat Camii’nde kılınacak ve Şeyhi Şirvani mezarlığında toprağa verilecek. Mevlam rahmet eylesin, mekanını cennet kılsın.

Yorgancı Nazmi Aydemir (1)

Yorgancı Nazmi Aydemir (2)

Muhabir: Fatih Kılıç