Tokatlı işsizlerin dikkatine! Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 62 sözleşmeli personel alacak! Tokatlı işsizlerin dikkatine! Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 62 sözleşmeli personel alacak!

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alındığı açıklandı. Peki, Abdullah Zeydan kimdir, kaç yaşında, nereli, eğitimi ne, mesleği ne, evli mi, çocuğu var mı? Abdullah Zeydan Van Büyükşehir Belediye Başkanı olamayacak mı? İşte ayrıntılar...

Abdullah Zeydan kimdir?

Abdullah Zeydan, 22 Temmuz 1973 tarihinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu şehirde tamamlayarak eğitim hayatına burada başladı. Daha sonra Uluslararası Amerika Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu ve kısa bir süre farklı şirketlerde mimar olarak çalıştı.

Abdullah Zeydan ve Politik Arenaya Adımı

6 Haziran 2015 tarihinde Türkiye genel seçimlerinde Hakkari milletvekili seçilerek siyasi kariyerine adım atan Zeydan, Halkların Demokratik Partisi'nin üyeleri arasında yer aldı. Ancak, siyasi kariyeri boyunca çeşitli tartışmalara ve hukuki süreçlere konu oldu.

Abdullah Zeydan evli mi, çocuğu var mı?

Abdullah Zeydan, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Abdullah Zeydan ne dedi, neden tutuklandı?

Zeydan, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör örgütü PKK'ya yönelik başlattığı hava saldırılarına ilişkin yapılan protesto yürüyüşünde, "PKK'nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar." demişti. Yapılan operasyon sonucunda, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından örgüte yardım ve örgüt propagandası suçlarından toplamda 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abdullah Zeydan'ın Seçim Zaferi ve Tartışmalar

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre, DEM Partisinin adayı olarak girdiği seçimde 220 bin 919 oy alarak Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan, siyasi arenada adından söz ettirdi. Ancak, seçim zaferi ardından Adalet Bakanlığı idari bir kararını duyurdu ve Zeydan'ın memnu haklarının alındığı açıklandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu ise yaptığı yazılı açıklamada Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine beş dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını belirtildi. Açıklama şöyle oldu; 

“Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulunmuştur.”

 
Abdullah Zeydan'ın siyasi kariyerinde yaşadığı bu gelişmeler, Türkiye'nin siyasi arenasında tartışmalara neden olurken, gelecekteki adımları ve siyasi etkisi merak konusu olmaya devam ediyor.