Siyasi partilerin milletvekili aday listeleri açıklandı. Yaklaşık 15 gündür yaşadığım rahatsızlık nedeniyle siyasal gündemi yeterince değerlendiremedim. Ama yine de listeler konusunda kısa da olsa bir analiz yapmak istedim… AK Parti’nin Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir, Adem Dizer ve Mehmet Can’dan oluşan listesi “vefa listesi” olarak adlandırılabilir. Yusuf Beyazıt’ın önce bürokrasiden, sonra da milletvekilliğinden gelen önemi, Cüneyt Aldemir’in AK Parti’nin kuruluşundan bu yana her kademedeki sadakati, Adem Dizer’in İl Genel Meclisi Başkanlığı’nda yaptığı hizmetler dolayısıyla Tokat’ın her santimetrekaresindeki ağırlığı ve Mehmet Can’ın toplumsal karşılığı ile örülü bir liste bu… Ve hepsinden önemlisi bu 5 ismin de AK Parti’nin kuruluşundan bu yana gösterdikleri bağlılık ve genel merkezin de bu bağlılığa “vefa göstererek” karşılık vermesi, temel argüman.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç yıl önce ifade ettiği, “Belirlediğimiz hedeflerimize ulaşabilmemiz için iman, akıl, sadakat, adalet, hayâ, ilim, takva, vicdan, insaf, izan, kibirden uzak, tevazu sahibi ve tecrübe ehli olmalıyız.” sözüne istinaden bu isimlerin listede yer aldığını anlamaktayız. Türkiye genelinde de aynı bakış açısıyla hareket edildiğini görüyoruz. Yalnız AK Parti için değil, bütün partiler için de son derece önemli bir seçime gidilirken hata yapmamak adına toplumda tevazu sahibi ve tecrübeli isimlerle milletin karşısına çıkan iktidar partisi, Tokat’ta da bu kriterleri taşıyan adaylarıyla sahadaki varlığını “kuvvetle” hissettirdi.

Listede Özlem Zengin’in İstanbul’a kaydırılması ve son dakikada İl Başkanı Cüneyt Aldemir’in eklenmesi sürpriz bir gelişme olarak görülse de bunun stratejik bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. AK Parti Özlem Zengin’i İstanbul’dan aday göstererek, İstanbul’u yeniden kazanmak adına ortaya koyduğu hedefini kuvvetlendirdi. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybeden AK Parti, Özlem Zengin gibi güçlü bir figürle hamle yaparak listelerini büyükşehirde güçlendirdi ve sonuç odaklı bir sürece girdi. Tokat’a gelen kamu yatırımlarında Yusuf Beyazıt ile birlikte önemli kazanımlara imza atan Özlem Zengin’in İstanbul’dan aday gösterilmesi yine Tokat için de bir kazanım olacaktır.

Cüneyt Aldemir faktörünü ise zaten geçmişte defalarca yazdık. Aldemir’in AK Parti’nin kuruluş sürecinden bu tarafa her kademede partisine verdiği emeğin ve zor zamanda geldiği il başkanlığında sergilediği çalışmaların bir karşılığı elbette olacaktı. Cüneyt Bey’in Kurucu Merkez İlçe Başkanı olarak AK Parti’nin kuruluş sürecindeki emekleri ile pandemi ve sonrasında oluşan ekonomik krizin etkilerini yaşayan ülkede, 18 yıl sonra İl Başkanı olarak görevlendirilmesi tesadüf değildi. Cüneyt Aldemir “zor zamanların” adamıydı ve nasıl partisinin kuruluş sürecinde zorluklar yaşadıysa, AK Parti iktidarının küresel ekonomik krizle mücadele ettiği dönemdeki il başkanlığı görevinde de partisini sahada en iyi şekilde temsil ederek zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. Cüneyt Aldemir’in milletvekili listesinde yer almasının kısa izahı budur. Bir hakkı teslim etmek gerekirse, işte o hak teslim edilmiştir anlayacağınız.

Öte yandan Adem Dizer’in de aynı sadakatle partisine verdiği emek tartışmasız bir realitedir. Bugün Tokat’ın her köyünde ve beldesinde Adem Dizer’in ismi bilinmekte, yaptığı hizmetler konuşulmaktadır. Tokat köylerinde Adem Dizer ismi adeta bir efsaneye dönüştü. Çünkü Adem Bey de sadece hizmetleriyle değil, “tevazu ve tecrübe” sahibi olmasıyla da kendisini çok sevdirdi. Mehmet Can ise daha önce defalarca yazdığımız birçok olumlu özelliğiyle listede yer almayı hak eden bir kişilikti. Mehmet Can’ın listede yer alması seçimin kaderini gerçek anlamda AK Parti açısından olumlu yönde değiştirecek bir hamleydi ve bu hamleyi iktidar partisi Tokat’ta gerçekleştirdi.

Diğer siyasi partilere gelince… CHP tercihini eski vekil ve eski il başkanlarından biriyle yaptı. İkisinin de aynı etnik kökenden gelmeleri seçmen açısından nasıl değerlendirilecek bunu sandıktan çıkan sonuca göre değerlendireceğiz. MHP’de ise ikinci sıra adayı Recep Bozdemir’in isabetli bir tercih olduğunu söylememiz gerekir. Bu konu ile alakalı geniş bir köşe yazısını ilerleyen süreçte kaleme alacağım. Ancak şimdilik şu kadarını söylemeliyim, Recep Bozdemir’in yer aldığı bir MHP listesi Tokat’ta bütün dengeleri değiştirir. İyi Parti’yi zaten kaleme almıştık. Fatih Demirkol’un liste başı olduğu İyi Parti’de küskünlükler olsa da Demirkol siyasi tecrübesi ile zorlukları aşmasını bilen bir isim olarak hedefine yürüyor.

14 Mayıs seçimlerinin önemini kalan kısa sürede değerlendirmeye devam edeceğiz…