Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tokat'ta Ocak ayında 3,8 milyon dolar ihracat, 2,2 milyon dolar da ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 Ocak ayı dış ticaret istatistiklerini açıklarken acı gerçek yeniden yüzümüze vuruldu:

Buna göre Tokat'ta ocak ayında ihracat 3,8 milyon dolar, ithalat 2,2 milyon dolar, Çorum'da ihracat 119,5 milyon dolar, ithalat 657,8 milyon dolar, Amasya'da ise ihracat 10,6 milyon dolar, ithalat da 5,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamlara göre Tokat 3,8 milyon dolarlık ihracatıyla; Amasya’nın 10,6 milyon dolarlık ihracatı ve Çorum’un 119,5 milyon dolarlık ihracatından çok gerilerde kaldı…

Aslında bu mevzuda çok fazla söylenecek bir şey yok. Çünkü ne söylenmesi gerekiyorsa, TSO Başkan Adaylığı sürecinde İşadamı Ahmet Sami Ülkü söyledi. Dolayısıyla TÜİK’in açıkladığı ihracat raporunu okuyunca aklıma ilk önce Sami Bey’in tespitleri ve uyarıları geldi.

Peki, ne demişti Sami Ülkü?

Tokat’ın potansiyeli doğrultusunda ihracat yapamadığını her platformda anlatmış ve şunları kaydetmişti:

“Kaybedecek zamanımız yok. İhracat rakamları ortada… Üreticimiz kirazını 17-18 liraya satınca mutlu olmaktan öte 2-3 Euro'dan satınca mutlu olmalı. Böylece ihracat rakamlarımızın ve refahın arttığını göreceğiz. Geldiğimiz noktada Türkiye’de ticaret ve sanayi hızla gelişirken, ihracat rakamları oldukça yüksek rakamlara ulaşırken, Tokat’ımızın bu anlamda geri kalması bizleri derinden üzüyor. Türkiye bu yılsonu itibariyle 260 milyar dolar ihracata koşarken, Tokat bu rakamın binde 1,5’unu oluşturuyor. Şehre yeterli girdi olmadığı takdirde, şehrimizde yaşayanların ekonomik seviyesi de bu anlamda geride kalıyor…”

Sami Ülkü bunları söylerken şehir olarak yaşadığımız “kendi gerçekliğimizi” ortaya koyuyor ve çözüm önerilerini sıralıyordu. Ama maalesef Tokat, yine aynı kaotik yapı içerisinde hak ettiği yerde değil. Herkesin her şey hakkında fikir sahibi olduğu, ama hiç kimsenin elini taşın altına koymadığı güzelim memleketimizin kaderi değişmedi.

Ve korkarım ki yakın bir gelecekte de değişemeyecek bu kader.

Sami Bey’in kulakları çınlasın…