Seçim sürecine giren Türkiye’de siyasi arenada yapılan tartışmalara baktığımızda, özellikle illerdeki milletvekili sıralamalarının önemine vurgu yapılıyor. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın birbirlerinden oy almak için kimi yerlerde “özel” isimlerle sahaya çıkacaklarına dair ciddi ipuçları var.

 

Örneğin Tokat’ta CHP’nin var olan ve hep de “garanti” gözüyle bakılan 1 milletvekilliğini 2 yapması için bu dediğimiz “özel” isimler devreye giriyor. Öyle bir adayla sahaya çıkmalı ki parti burada ikinci vekilliği garantiye almalı. Peki, var olan siyasal konjonktürde bu nasıl mümkün olacak?

 

Elbette her partinin tahminleri ve bu tahminleri destekleyen sosyolojik argümanları vardır. Ancak Tokat gibi “farklı” şartları olan ve AK Parti iktidarına kayıtış-koşulsuz destek veren bir ilde CHP olarak ikinci milletvekilini çıkarmanın zorluklarını göz ardı edemeyiz. Fanatik partili hayalleri bir kenara koyan samimi CHP’liler de bunun zorluğunu bildiklerinden, adayların kişisel ve toplumsal özelliklerinin önemine vurgu yapıyorlar.

 

İşte tam da burada bir isim öne çıkıyor: Dr. Bilal Durmaz…

 

Kamuoyundaki bilinirliği dışında mesleki anlamda taşıdığı derinlik Bilal Durmaz’ı ön plana çıkarıyor. Yazının girişinde belirttiğim mevcut iki ittifakın birbirlerinden oy alabilmek için “her kesime hitap eden, sevilen, sayılan” isimlerle sahaya çıkma hedefleri doğrultusunda Dr. Bilal Durmaz’ın ismi sıkça ifade ediliyor. Bilal Durmaz’ın Tokat için taşıdığı anlamı bilenler, kendisinin ciddi bir rakip olmaktan öte anlam taşıdığını da vurguluyorlar.

 

Neden peki?

 

Çünkü Dr. Bilal Durmaz çok uzun yıllar partili-partisiz binlerce insanın hayatına dokundu. Tıpkı Şanlıurfa’da Ahmet Eşref Fakıbaba’nın memleketine yaptığı hizmetler gibi Dr. Bilal Durmaz da Tokat’ta sağlık sektöründe ismini belleklere kazıdı. Ahmet Eşref Fakıbaba da doktordu ve doktorluğundaki özverili çalışmalarıyla binlerce Urfalıya umut olmuş, destek vermiş, hayatlarına dokunmuştu. Bu öyle bir sevgiydi ki 2009'daki yerel seçimlerde partisi belediye başkanlığına aday göstermemiş o da bağımsız aday olmuştu ve yüzde 77 oyla seçilmişti. Halkın Fakıbaba’ya olan teveccühünün ardında, işte bu mesleki derinliği, her görüşten/partiden yurttaşlara olan sevgisi ve muhabbeti vardı.

 

Şimdi aynı şey Tokat için de geçerli. Tokat’ta da partiler kişisel bakış açılarından uzak kalıp, nesnel ve rasyonel değerlendirmelerle milletvekili adaylarını belirleme yolun girerlerse, umulmadık başarıların kapılarını aralayabilirler. Misal Tokat’ta CHP, Dr. Bilal Durmaz’ı liste başı yaparsa estireceği rüzgâr umulmadık başarıları getirebilir. Bunu yalnız bizler değil, bağımsız kamuoyu ve CHP’liler de ifade söylüyor. Dr. Bilal Durmaz’ın toplumun bütün kesimlerine olan hizmetleri ve sevilen kişiliği Şanlıurfa’daki Fakıbaba örneğini aratmayacak türdendir.

 

“En yoksul köylerden, en yoksul mahallelerden başlayarak Tokat'ın topyekûn kalkınması noktasında yapılması gereken çok şey olduğu inancındayım. Bu konuda da elimden gelen her şeyi yapmaya gayret edeceğim” diyen ve ömrünü bu topraklara adayan bir tıp adamının önünün açılması demek, yalnız CHP için değil Tokat için de müthiş bir umut kaynağıdır.

 

Bu umut olası başarının da işaret fişeğidir.

Demedi demeyin…