Haber-Foto: Mustafa Işık
CHP Tokat Merkez İlçe Başkanı Aytekin Ayan, 2025 yılı için belirlenen 22 bin 104 TL’lik asgari ücretle ilgili Tokat Hürsöz’e özel açıklamalarda bulundu. Ayan, yeni asgari ücretin sadece Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 35 saniyelik harcaması kadar bir miktara denk geldiğini belirterek, "Bir bardak çay ve bir simidi bu millete layık görmüyorlar diyerek gelenler, bugün işçilerin, emekçilerin hakkını yiyerek saraylarda şatafat içinde yaşıyorlar. Bu kararı alanların halkın yaşam koşullarını umursamadığı çok açık. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapanlar, bu halkın iradesiyle gidecek!” ifadelerini kullandı.Ayan, işçilerin yaşam standardını göz ardı eden bu kararı “utanç verici” olarak nitelendirdi ve asgari ücretin açlık sınırının dahi altında kaldığını vurguladı. "Bu ülkede milyonlarca insan, geçim sıkıntısı içinde hayatta kalmaya çalışıyor. İktidar, bu halka yoksulluğu ve açlığı dayatıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz!" diyerek tepki gösterdi.
“Fakirin Yeri Değişmedi”
Aytekin Ayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranının gerçeklerden çok uzak olduğunu belirterek, bu verilerin halkın gündelik yaşamıyla hiçbir bağının kalmadığını söyledi. "2025 yılı için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 21 bin TL’ye dayanmış, yoksulluk sınırı ise 72 bin 500 TL’yi bulmuşken, 22 bin 104 TL’lik asgari ücretle bir ailenin ayakta kalması mümkün mü?" diye soran Ayan, asgari ücretin belirlenme sürecini de eleştirdi.
Ayan, “Asgari ücret, işverenlerin tek taraflı talepleri doğrultusunda belirlendi. Herhangi bir müzakere yürütülmediği gibi, işçi temsilcilerinin görüşleri tamamen göz ardı edildi. Bu süreç, emekçinin yok sayıldığının açık bir kanıtıdır. Türkiye’de asgari ücret, istisna olmaktan çıkıp ortalama ücret haline gelmiş durumda. Bu, işçi sınıfının haklarının yıllar içinde nasıl törpülendiğini açıkça gösteriyor.” dedi.
“Şatafat İçinde Fakirliği Görmezden Geliyorlar“
Ayan, hükümetin israf politikalarını eleştirerek, halkın temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığını söyledi. "Bugün Tokat’ta en ucuz kira 10 bin TL olmuş durumda. Buna mutfak masrafları, elektrik, su, doğalgaz veya kömür gibi giderleri eklediğinizde, bir aile bu maaşla nasıl geçinebilir? İktidar, bu halka adeta 'Bizim için yok hükmündesiniz' diyor.” dedi. Ayan, emekçilerin yaşam haklarının ellerinden alındığını, vatandaşların ise her geçen gün daha da büyük bir borç batağına sürüklendiğini ifade etti.
Ayan, özellikle kış aylarında artan ısınma giderlerine dikkat çekerek, "Doğalgaz ve kömür alacak gücü olmayan vatandaşlarımıza bu ücretle 'Hayatta kalmaya çalışın' diyorlar. Bu durum sadece ekonomik bir mesele değil, aynı zamanda insanlık dramıdır." dedi. “Zincir Marketlerde Etiket Mesaisi”
Ayan, zincir marketlerde yaşanan fiyat artışlarının halk üzerindeki etkisini de gündeme getirdi. "Piyasanın denetimden tamamen uzak olduğu bu dönemde, zincir marketlerde çalışanların elinde metrelerce uzunlukta etiketlerle fiyatları değiştirdiğini gördüm. Vatandaş ise temel ihtiyaçlarını daha ucuza alabilmek için limitini aşan kredi kartlarını kullanmak zorunda kalıyor. Bu tablo, ekonomik krizin ne kadar derin olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.” dedi.
Market çalışanlarının bile tüketici sorularına yanıt veremeyecek kadar yoğun çalıştığını belirten Ayan, “Bir yanda emekçi sınıfı tükenmişlik içinde çalışırken, diğer yanda vatandaşlar her geçen gün daha da borçlanarak hayatta kalmaya çalışıyor. Bu düzen sürdürülebilir değil.” diyerek hükümeti göreve çağırdı.
“Ağam Bizimle Eğleniyor!”
Hükümetin "Halkı enflasyona ezdirmedik" söylemini eleştiren Ayan, bu açıklamanın gerçekle hiçbir bağının olmadığını ifade etti. “TÜİK’in açıkladığı rakamlar ne kadar gerçeği yansıtıyor? Emekçiye sefalet ücreti reva görülürken, hükümetin kendi verileriyle çelişmesi halkı daha da öfkelendiriyor. Biz, bu halkın sefalet içinde yaşamasına asla göz yummayacağız.” dedi.
“Tandoğan'da Sesimizi Duyuracağız!”
CHP Tokat Merkez İlçe Başkanı Aytekin Ayan, vatandaşları bugün (Cumartesi) Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılacak büyük mitinge davet etti. Ayan, "Bu ülkenin dört bir yanında meydanlara çıkan yurttaşlar, hakkını aramak için birleşecek. Tandoğan Meydanı’nda halkın sesi olacak ve 'Hükümet istifa, geçim yoksa seçim var!' diye haykıracağız.” diyerek mücadele çağrısında bulundu.“Hükümet İstifa, Geçim Yoksa Seçim Var”
Son olarak hükümete sert eleştiriler yönelten Ayan, "AKP, vergilere ve harçlara yüzde 44 zam yaparken, işçiye yüzde 30 zammı layık gördü. Saraylarında şatafat içinde yaşayanlar, halkın bu yoksulluğa boyun eğeceğini sanıyorlar. Ancak sanmasınlar ki bu devran böyle devam eder. Hükümet istifa! Geçim yoksa seçim var!" diyerek sözlerini noktaladı.