Türkiye'nin otomotiv sektöründe çığır açan isimlerden biri olan Gündüz Sait Güngen, ülkenin ilk yerli otomobili Devrim'in tasarımıyla adını tarihe yazdırdı. Fakat Güngen'den bir üzücü haber geldi. Peki,  Devrim otomobili tasarımcısı Gündüz Sait Güngen kimdir, kaç yaşında, nereli?  Gündüz Sait Güngen öldü mü, neden öldü? İşte detaylar...

Devrim otomobili tasarımcısı Gündüz Sait Güngen kimdir?

İstiklal Savaşı gazisi Mehmet Adil Güngen'in oğlu olan Gündüz Sait Güngen, 19 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın burs sınavını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve yüksek mimar mühendis olarak Türkiye'ye döndü. Vatani görevinin ardından TCDD'de çalışmaya başladı ve İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak da görev yapan Güngen, aynı zamanda ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nin kurucu öğretim üyelerinden biri olarak önemli bir rol üstlendi. Ancak, adı en çok Devrim otomobiliyle anıldı. 129 günde üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer alan Güngen, 4 prototip aracın yapımında da etkili oldu.

Güngen'in kızı Lale Güngen Çakmak, babasının Devrim projesine olan katkılarını önemle vurguluyor. Babasının, diğer ekibin yaptığı araçları inceledikten sonra Devrim otomobilinin tamamlanması için çalışmaya başladığını belirtiyor. Ayrıca, Gündüz Sait Güngen'in Devrim'in tasarımını son dakikada tamamladığını ve bu projenin Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğünü aktarıyor.

Bursa Osmangazi'de coşkulu 1 Mayıs yürüyüşü Bursa Osmangazi'de coşkulu 1 Mayıs yürüyüşü

Gündüz Sait Güngen öldü mü, neden öldü?

Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biri olan 2 çocuk babası Gündüz Sait Güngen, 15 Mart 2024'te 99 yaşında hayatını kaybetti. Ancak, mirası ve katkıları otomotiv dünyasında ve Türkiye'nin sanayi alanındaki gelişiminde daima hatırlanacak. Güngen ailesi, vasiyeti gereği babalarını Türk bayrağına sararak son yolculuğuna uğurladı.

Gündüz Sait Güngen'in hayatı, sadece otomotiv sektörü için değil, ülkenin sanayi ve eğitim alanları için de ilham verici bir öykü sunuyor. Onun gibi ileri görüşlü ve vatansever kişiler, Türkiye'nin geleceği için önemli birer örnek teşkil ediyorlar.