Eczacılar 16 Ekim Pazar günü Ankara’da büyük bir toplantı yapacak. Toplumun en uğrak yerlerinden olan eczanelerin de meydanlara indiği bir süreç yaşanıyor artık. Mesleklerine haksızlık yapıldığını savunan eczacılar, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için böylesine büyük bir toplantıyı yapacaklarını vurguluyor. Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye olan yansımalarından eczaneler de nasibini aldı maalesef.

 

Giderlerin katlanarak arttığı, gelirlerin yerinde saydığı bir dönemden geçen eczane sahipleri gerçekten zor günler yaşıyor. Komşum ve dostum Kumru Eczanesi’nin sahibi Hüseyin Kumru Sağlam, işte bu sorunlara dikkat çekmek için geçtiğimiz günlerde bir video yayımladı. Hüseyin Kumru Sağlam, sosyal medya hesabından yayımladığı videoda çalışanları birlikte “Eczacıya hak ettiği değer verilmelidir!” diyerek, eczacıların eylem kararını desteklediklerini duyurdu. Kumru Eczanesi sahibi ve çalışanları hep bir ağızdan, “Önlüklerimiz kararmadan, eczanelerimiz kapanmadan, biz eczacılar hakkımız olanı istiyoruz! Eczanelerimiz yaşasın!” dediler.

 

Bu haklı isyana yetkililer kulak vermelidir. Toplumsal hareketliliğin hız kesmediği mekânlardan biri olan eczanelerin sorunları, hepimizin meselesidir. Sağlık alanında önemli bir görevi büyük fedakârlıklarla yerine getiren eczacı dostlarımızın bu serzenişlerini, taleplerini ve çözüm önerilerini duymazdan gelemeyiz.

 

Öte yandan 41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı Hakan Yılmazer’in de geçtiğimiz günlerde basına yansıyan açıklamalarını okudum. Yılmazer de benzer sorunları dile getirdiği açıklamalarında, çaresizliklerini ifade etmiş ve işyerlerinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylemişti. Türkiye genelindeki 46 bini aşkın eczacı ile 16 Ekim 2022 tarihinde Ankara'da toplanacaklarını belirten Hakan Yılmazer’in şu sözlerine mutlaka kulak verilmelidir:

 

“Bugün hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmadı ve maalesef bu fiyat farkları her geçen gün katlanarak artıyor. Biz eczacılar hiçbir sorumluluğumuz olmamasına rağmen sahada hasta ve eczacıyı karşı karşıya getiren, ilaç fiyat farklarından kaynaklı sıkıntıları defalarca dile getirdik. Stratejik personel olarak kamuda görev yapan meslektaşlarımızın uğradığı hak kayıplarının kabul edilemez olduğunu ifade ettik. Ama görmezden gelindik, yok sayıldık…”

 

Covid – 19 Pandemi sürecinde eczanelerin önemi ortaya çıkmış, hastanelerden sonra en önemli işletmeler oldukları bir kez daha anlaşılmıştı. Son dönemlerde sıklıkla yaşanan ve yurttaşları ciddi şekilde mağdur eden ilaca erişim sorunu ortadan kaldırılmalı, eczacıların talepleri yerine getirilmeli ve var olan meselelerine kalıcı çözümler bulunmalıdır. Bu ülkenin en önemli meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Eczacılar Birliği’nin bu hafta sonu Ankara’da gerçekleştireceği “Büyük Eczacı Mitinginin” sorunlara dikkat çekildiği ve çözümlerin de peşinden geldiği günlere vesile olmasını ümit ediyorum.

 

Eczacı dostlarımız yalnız değildir!