Ezan okunurken namaz kılınmasıyla ilgili merak edilen konuları aydınlatan Diyanet'in görüşleri, ibadet pratiklerine dair önemli bir ışık tutuyor. Peki, Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı? Namaz kılarken ezan okunursa ne olur? Diyanet'e göre Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı? İşte detaylar...

Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı?

Ezanı dinleyip, ezanın bitmesini bekleyerek namaza başlamak tercih edilen bir davranıştır. Ancak, ezanın bitmesini beklemeden önce namaza başlayan kişinin namazı geçerlidir. Burada önemli olan, namazın vaktinin girmiş olmasıdır. Vakit girdikten sonra ezan okunurken veya ezanın okunmasını beklemeden kılınan namaz geçerlidir. İslam'da farz olarak kabul edilen beş vakit namazın yanı sıra Cuma namazı da önemli bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları evde veya camide kılınabilir. Namazlarını evde eda edenler, ezanın okunmasıyla birlikte namaza hazırlanırken, ezan okunurken namaz kılınıp kılınmayacağı da dikkate alınır.

Ezan Okunurken Namaza Devam Edilir mi? (Diyanet Fetvası)

Sabah ve cuma namazı dışında, bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi namazı bozmaz. Sabah namazında ise, güneş doğarken namaz kılınmaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak diğer mezhepler, sabah namazıyla ilgili İmam Ebû Hanîfe'nin görüşüne karşı çıkarak, güneş doğduktan sonra kılınan namazın geçerli olduğunu belirtirler. Dolayısıyla, bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi namazı bozmaz.

Kaza Namazı Kılarken Ezan Okunursa Ne Yapılır?

Bosna Hersek’te Arnaudiye Camii yeniden ibadete açıldı Bosna Hersek’te Arnaudiye Camii yeniden ibadete açıldı

Kaza namazı kılarken herhangi bir vaktin ezanının okunması, kaza namazına zarar vermez. Vaktinde kılınmayan namazların kaza edilmesi için belirli bir vakit bulunmamaktadır. Ancak bazı kerâhet vakitleri dışında her zaman kaza namazı kılınabilir. Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir, fakat mazeretsiz olarak ikindi namazının bu vakte kadar geciktirilmesi mekruhtur.

Kılınmakta Olan Namaz Henüz Tamamlanmadan Önce Vakit Çıkarsa Namaz Bozulur mu?

Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise, güneş doğarken namaz kılınmaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak diğer mezhepler, sabah namazıyla ilgili İmam Ebû Hanîfe'nin görüşüne karşı çıkarak, güneş doğduktan sonra kılınan namazın geçerli olduğunu belirtirler. Dolayısıyla, bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi namazı bozmaz.

Bu bilgiler ışığında, ezan okunurken namaz kılınıp kılınmayacağı ve kılınmakta olan namazın vaktinin çıkması durumunda namazın durumuyla ilgili Diyanet'in görüşleri özetlenmiştir.