Uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var kendisiyle. Her ne kadar politikanın derin dehlizlerinde kimi zaman ayrı şeyleri düşünsek de kendisinin “iyi bir partili” olduğunu bilir ve değer veririm.

Güner Katran’dan bahsediyorum…

Cumhuriyet Halk Partisi’nin her kademesinde görev almış, partinin çilesini çekmiş, gönül verdiği CHP’den maddi ve manevi hiçbir varlığını esirgememiş bir parti emekçisidir Güner Katran. İlçesi Turhal’da CHP’nin başarılarına imza atan Güner Katran, 2019 yerel seçimlerindeki performansıyla da göz doldurdu ve partisinin adayı seçimleri kıl payı kaçırdı.

Müthiş bir çalışmaya imza atmıştı o seçimde…

Örgütçülüğünü konuşturmuş, ekiplerini sahada koordine etmiş ve partisi dışındaki seçmenlerle olan sıcak iletişimini de iyi kullanarak ortaya güzel bir sonucu çıkarmıştı. Güner Katran’ın toplumun bütün kesimleriyle olan sıcak ve samimi iletişimi, etkili hitabeti ve yıllara dayanan dürüst siyaseti vatandaşlarda karşılık bulmuş, CHP eski günlerine kavuşmuştu.

Öte yandan… 2023 seçimlerine giderken, AK Parti başta olmak üzere bütün siyasi partilerin seçmenle “sıcak iletişim” kurabilen isimlerle yola devam edeceğini anlıyoruz. Gerek milletvekili adaylarını belirlerken, gerekse de teşkilatları seçime taşıyacak il/ilçe başkanlarını seçerken bu kıstas etkili olacak. Anlaşılan o ki CHP’nin mevcut İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz de milletvekili aday adaylığı için görevinden ayrılacak ve partiye yeni bir isim il başkanı olacak.

Edindiğim bilgilere göre, Güner Katran’ın ismi de CHP İl Başkanlığı için geçiyor… Katran’ın siyasi birikimi, yukarıda da değindiğim ve çok da önemsediğim hitabet yeteneği ile CHP dışındaki seçmenlerle olan sıcak iletişimi, bu göreve gelmesi için yeterli kriterler… Toplumun bu denli kutuplaştığı, siyasetin cepheleştiği ve politik tartışmaların kavgalara dönüştüğü günümüz Türkiye’sinde Güner Katran gibi barışçıl, toparlayıcı ve uzlaştırıcı isimlere çok ama çok ihtiyaç var.

2023 seçimlerinin önemi dikkate alındığında, yalnız CHP seçmeninin ya da 6’lı masadaki partilerin seçmenlerinin oylarına değil, muhafazakâr, AK Partili ya da şu veya bu nedenlerle sandığa gitmeyen insanların da oylarına ihtiyaç var. İşte bu oyları toparlayacak kişilerin örgütleri seçime hazırlaması gerekiyor. Güner Katran ismi bu anlamda önemlidir. Dolayısıyla Güner Katran’ın son Turhal seçimlerinde gösterdiği başarı, örgütçülüğünün kuvvetiyle açıklanabilecek seçim sonucu ve toplumdaki yeri, CHP Tokat İl Başkanlığı görevine gelmesi için temel gerekçelerdir.

Parti tabanının sevdiği, kimsenin ismine itiraz etmeyeceği ve sosyolojik farklılıkları bünyesinde harmanlayarak CHP’yi Tokat’ta en iyi şekilde temsil edeceğini düşündüğümüz Güner Katran’ın 5 Ağustos 2018’de yaptığı bir açıklamaya da burada değinmek istiyorum. Bu yazıyı yazmama da vesile olan o açıklamasında Katran, CHP'nin o dönemdeki kurultay tartışmalarını ve kurultay için toplanan imzaları değerlendirerek, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na “tam destek” veriyordu.

Güner Katran CHP Tokat İl Başkan Yardımcısı kimliğiyle yaptığı açıklamada, şunları söylüyordu:

“Biz Cumhuriyet Halk Partililer büyük bir aileyiz bizi bölmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Kendi içimizde de bu süreçten bir bütün olarak çıkacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. İmza sürecinin sonuna gelinmiştir ve delegelerimizin yeterli imza vermemeleri nedeniyle olağanüstü kurultay yapılmayacaktır. Yapmamız gereken derhal bir bütün olarak Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde yerel seçimlere hazırlanıp başarıyı sağlamaktır. Bu anlamda tüm Cumhuriyet Halk Partilileri birlik ve beraberlik olmaya davet ediyor, yaşanabilecek bir Türkiye inşa etme yolunda genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun her daim yanında olduğumuzu ifade ediyorum.”

İşte demek istediğim tam da bu: Güner Katran’ın Kılıçdaroğlu’na en zor günlerinde gösterdiği bu sadakati bile CHP’ye İl Başkanı olması için başlı başına yeterli bir nedendir.

Kendisindeki sadakatle bütünleşen çalışkanlık, tevazu, halkta karşılık ve örgütçülük gibi özelliklerle ortaya koyduğu “vizyon”, 2023 seçimlerinde CHP’ye Tokat’ta önemli başarıların kapısını aralayabilir.

Umarız ki CHP, Tokat’taki bu şansını iyi kullanır…