Ankara- Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara-Sivas YHD, Türkiye’nin Ankara ve Sivas şehirleri arasında yer alan ve 2008 de inşasına başlanan yüksek hızlı demiryoludur. Demiryolu hattı 26.Nisan 2023’te hizmete girdi.

  Çift hatlı elektrikli ve sinyalli olan YHD hattın da TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre /saat ( 160 mph) Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenleniyor.

  Sivas Ankara arasında 8 istasyon var.  Bunlar Sivas çıkışlı, Yıldızeli, Akdağmadeni, Sorgun, Yozgat, Yerköy, Kırıkkale, Elmadağ’ı ve Kayaş istasyonları var.

  480 yolcu kapasiteli (YHT) Mayıs sonuna kadar ücretsiz oldu. İlk günden itibaren ( YHT) yoğun bir ilgi var.  Ankara-Sivas arası 2 saat mesafede olması seyahat eden yolcular arasında büyük bir memnuniyetle karşılandı.

 Ankara_Sivas  YHT Projesinde 926 adet sanat yapısı, 49 adet viyadük,217 adet alt-üst geçit  611 adet köprü ve menfez yapıldı.

YHT Seferlerinin başlamasıyla Ankara- Sivas arasındaki mesafe 603 km den , 405 km ye düştü ve 12 saat olan seyahat  süreside 2 saate düştü.

Tokat olarak YHT seferlerinden Yıldızeli İstasyonunda hızlı trene binip, Ankara’ya seyahat edeceğiz.

 

Olmadı desem olmadı tabii, gönül neden Artova, Turhal, ya da Zile’de YHT’nin bir istasyonu yok.

 

Yıldızeli Tokat’a yaklaşık 50 dakika. Gidiş geliş 1,5 saatten fazla. 2 Saatte Ankara sürüyor.

 

Güvenli, hızlı olması güzel.

 

Ama Tokatlıya şu anda büyük avantajlar sunmuyor.

 

Çamlıbel Tüneli yapıldıktan sonra YHT Tokat için kullanılabilir ancak.

 

YHT’nin açılışına takıldık ama Sivas-Samsun arası demiryolu taşımacılığı 8 yıl aradan sonra tekrar başladı.

 

 

 En son 2015 yılının Eylül ayında yapılan Samsun-Sivas arası yolcu tren seferleri tekrar başladı. 8 yıl aradan sonra Sivas’tan Samsun’a gelen ilk trene binen yolcular, çok güzel bir yolculuk geçirdiklerini söylediler.

  TCDD Sivas-Samsun arası yolcu tren seferleri 27 Nisan da başladı. En son 2015 Eylül ayında Samsun-Sivas’a yola çıkan trenin ardından 8 yıl önceki son yolculuğunu da 8 yıl sonraki ilk yolculuğunu da yapmanın kendilerine nasip olduğunu söylediler.

 

 Sivas-Samsun-Sivas tren saatleri Perşembe, cumartesi ve pazartesi günleri saat. 8.40 da Sivas ‘tan kalkıp,16,43 de Samsun’a varacak. Samsun’dan Sivas’a giden tren ise Cuma, Pazar ve Salı günleri saat.8.35 te Samsun’dan kalkıp saat 16.37 de Sivas’a varacak.

 8 yıl aradan sonra tekrar Samsun- Sivas tren seferlerinin başlaması, herkesçe memnuniyetle karşılandı.

8 yıl aradan sonra tekrar Samsun- Sivas tren seferlerinin başlaması Tokat için de güzel gelişme.

Sivas-Samsun demiryolu parkuru Tokat’ımızdan, Yeşilyurt, Kunduz, Artova, Yenice Durağı, Gümüşyurt, Güzelbeyli, Yıldıztepe, Zile, Turhal’dan geçiyor.

 

Hem yolcu hemde yük taşımacılığında yıllardır bölgemize hizmet etmiş Sivas-Samsun demiryolunun çalışması özellikle Tokat’ta üretilip limana gönderilen ürünler içinde çok önemli.

 

Hem ucuz hem kolay hem de güvenli bir nakliye sağlanıyor.

 

Turhal-Tokat arası bir aks ve Çamlıbel tüneli üzerine yoğunlaşalım gelecek beş yılda.

 

Ünye-Akkuş-Niksar yolunu gündemimizden düşürmeyelim.

 

Ulaşım medeniyettir. Biz bu yatırımları hak ediyoruz.