Kasım Süleymani kimdir, nerelidir?

İranlı General Kasım Süleymani'nin 1957 yılında Kirman'da doğduğu bilinmektedir. 1979 yılında gerçekleşen İran İslam Devrimi'nin ardından, kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Devrim Muhafızları Ordusu bünyesinde yer alan Kudüs Gücü'nün komutanı olarak atanan Süleymani, resmi pozisyonunun ötesinde hem askeri hem de zaman zaman siyasi bir figür olarak öne çıktı. İran'ın Orta Doğu'daki politikalarının baş mimarı olarak bilinen Süleymani, ülkenin güvenlik politikalarının belirlenmesinde Ayetullah Ali Hamaney'den sonra en etkili isimlerden biriydi.

Kasım Süleymani ve Kudüs Gücü

Süleymani, 1998'de Kudüs Gücü'nün başına geçti ve bölgedeki etkisini önemli ölçüde artırdı. Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerde İran'ın askeri operasyonlarını yöneterek, ülkenin nüfuzunu genişletti. Özellikle Suriye'deki iç savaş sırasında Esed rejimine destek sağlamak amacıyla getirdiği yabancı milisler aracılığıyla Kudüs Gücü'nün etkinliğini artırdı. Esed rejimine karşı başlayan iç savaşta, Süleymani, Afganistan, Irak, Lübnan ve Pakistan'dan getirdiği Şii milis güçleriyle Esed'in yanında yer aldı.

Kasım Süleymani neden öldü, ne zaman öldü?

Ancak, 3 Ocak 2020 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin İHA'lar ile Bağdat Uluslararası Havalimanı'na düzenlediği saldırı sonucunda Kasım Süleymani hayatını kaybetti. Bu olay, ABD-İran ilişkilerindeki gerginliği artırarak, nükleer anlaşmanın askıya alınmasına neden oldu. Süleymani'nin ölümü, Orta Doğu'da dengeleri etkileyen bir olay olarak ön plana çıktı.

Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde ne oldu?

İran'da Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin dördüncü ölüm yıl dönümünde, mezarı yakınında düzenlenen tören sırasında art arda iki patlama meydana geldi. Yaşanan patlamalarda en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini aktarıldı, patlamalar "terör saldırısı" olarak nitelendirildi. 170 kişinin yaralandığı aktarıldı.