Edirne'de 11 göçmen yakalandı Edirne'de 11 göçmen yakalandı

İran'ın ünlü milyarder iş insanı Babek Zencani'nin hukuki sürecinde yeni bir dönemeç yaşandı. Peki, İranlı milyarder Babek Zencani kimdir, kaç yaşında, serveti ne kadar? Babek Zencani idam edilecek mi? Babek Zencani af mı edildi? Babek Zencani ne kadar hapis yatacak? İşte detaylar...

İranlı milyarder Babek Zencani kimdir?

Babek Zencani 21 Mart 1974'te Tahran'da doğdu. Ticaret hayatına 1990'lı yıllarda atılan Zencani'nin adı, ülkesinde çeşitli yolsuzluk iddialarıyla anıldı. Özellikle eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde İran petrolünü satıp, karşılığında aldığı paraları devlete geri vermemekle ve büyük çapta yolsuzluk yapmakla suçlandı. ABD'nin de dikkatini çeken Zencani, 2013'te İran'ın ambargo altındaki para trafiğini kontrol etmekle suçlandı ve yurt dışı hesaplarına tedbir konuldu.

Türkiye'deki 17 Aralık soruşturmasıyla da adı gündeme gelen Zencani, Rıza Sarraf aracılığıyla Türkiye'ye altın sokmakla itham edildi. 2016 yılında idam cezasıyla yargılanan Zencani'nin cezası, şimdi hapis cezasına çevrildi. Bu kararın ardında, af talebinin Yargı Erki Başkanı ve ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından onaylanması yatıyor.

Babek Zencani serveti ne kadar?

Zencani'nin servetinin 14 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor ve bu onu İran'ın en zengin iş insanlarından biri yapıyor. Ancak bu zenginlik, beraberinde çeşitli yolsuzluk iddialarını da getiriyor ve Zencani'nin adı, hem ülkesinde hem de uluslararası alanda sık sık skandallarla anılıyor.

Babek Zencani af mı edildi?

Babek Zencani'nin hukuki sürecinde yeni bir dönemeç yaşandı. ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan ve petrol bakanlığına ait paraları zimmetine geçirmekten mahkum edilen Zencani, 8 yıldır idam mahkumu olarak yargılanıyordu. Ancak son gelişmeler, bu kararın gözden geçirilerek 20 yıllık hapis cezasına çevrildiğini ortaya koydu.