Haber-Foto: Mustafa Işık

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla sağlanan hazine destekli kredilerin vadelerinin kısaltılması ve faiz oranlarının artırılması, Türkiye'nin dört bir yanındaki esnafları zor durumda bıraktı. Bu durum, Tokat'ta da esnaf odalarını harekete geçirdi.

Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu

Servisçiler Odası Başkanı Hüseyin Atasoy, Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya,Terziler Odası Başkanı Murat Sarı, Şoförler Odası Başkanı Cemal Aybek, Elektrik-Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Burak Aloğlu, Kahveciler Odası Başkanvekili Ömer Arslan, Minibüsçüler Odası Başkanvekili İhsan Ay, Servisçiler Odası Başkanı Bünyamin Aloğlu,Tur 2000 Kooperatif Başkanı Murat Yılmaz, Oda ve Kooperatif yöneticileri bir araya geldi. 

Whatsapp Image 2024 05 15 At 15.40.02D S C 0015D S C 0012Servisçiler Odası Başkanı Hüseyin Atasoy, Esnaf Kredi Kooperatifinin aldığı kararla ilgili olarak esnafların tepkilerini dile getirdi. Atasoy, dün açıklanan kararın esnaflar arasında büyük bir rahatsızlık yarattığını belirtti.

Atasoy, “Bize gelen talepler ve tepkiler doğrultusunda, esnaflarımızın sesi olmak istedik. Bu nedenle sizlerle bilgi paylaşımı yapmak durumunda kaldık. Esnaflarımız gerçekten zor durumda. Beş yıllık bir pandemi sürecinden sonra, piyasalardaki enflasyon artışları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Ve bu etkileri yeni hissetmeye başlamışken, devletimiz tarafından bir tasarruf politikası ve ekonomi politikası belirlendi. Ancak bu politikaların ilk etkisi genellikle esnaflarımızı vuruyor gibi görünüyor. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz. Esnaf Kredi Kooperatifinden alınan hazine destekli kredilerin vadelerinin ilk aşamada beş yıldan üç yıla düşürülmesi, daha sonraki aşamada kredi faizlerinin artırılması ve bir sonraki aşamada geriye dönük çekilen kredilerin faizlerinin artırılması gibi kararlar, esnaflarımızda büyük bir rahatsızlık yarattı. Ekonomik anlamda esnaflarımız, devletimizin temel taşlarından biridir. Küçük esnaf grupları, kendi sosyal güvencelerini sağlayan, istihdamda katkıda bulunan ve devlete büyük bir yük getirmeyen gruplardır. Dolayısıyla, devletimizden destek beklerken, faizlerin artırılması gibi kararlarla karşı karşıya kaldık. Bu kararın yeniden gözden geçirilerek, vade sürelerinin beş yıla çıkarılması ve geriye dönük kredi faizlerinin eski oranlarla ödenmesi talebimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ekonomi yönetimimize iletmek istiyoruz. Sizler aracılığıyla bütün esnaflarımız adına bu talepleri iletiyoruz.” dedi.D S C 0003Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Halkbank üzerinden kullanılan kredilerde yaşanan faiz artışlarına ilişkin olarak endişelerini dile getirdi. Başkan Kaya, bugün yapılan toplantının temel amacının, esnafın ekonomik zorluklar karşısında yaşadığı sıkıntıları gündeme getirmek olduğunu belirtti.

Kaya, Hazine destekli Halkbank üzerinden kullanılan kredilerde yaşanan faiz artışları esnafı derinden etkilediğini belirtti. Faiz oranlarında yaşanan 10 puanlık artışın, esnaflar üzerinde ek bir külfet oluşturduğunu ve onları derinden üzdüğünü ifade eden Kaya, bu durumun endişe verici olduğunu vurguladı.D S C 0011Esnafın ekonomik zorluklarla birlikte yaşadığı diğer sorunlara da dikkat çeken Başkan Kaya, perakende yasası, BAĞ-KUR ve EYT gibi konuların esnafı daha da zor duruma düşürdüğünü belirtti. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı'ndan, faizlerin güncellenmesi ve esnafa verilen kredilerin gerekli önlemlerin alınması talebinde bulunuldu.

Ayrıca, Başkan Kaya, Halkbank'ın geçmişe dönük olarak esnafa yaşattığı sıkıntılar nedeniyle birçok esnafın "postalını geri verelim, kredi kartlarını geri iade edelim" dediğini belirtti. Bu konuda Halkbank'a çağrıda bulunan Kaya, esnafın karşı karşıya kaldığı sıkıntıların daha da artmaması için bankanın daha duyarlı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ifade etti.Whatsapp Image 2024 05 15 At 15.40.02 (1)

Editör: Mustafa Işık