Geçtiğimiz günlerde birlik ve beraberliğimize katkı sunacak çok önemli bir gelişme yaşandı.  Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı'nın girişimleri ile Tokat'taki inanç ve Kültür Merkezi “Hubyar Ocağı” ile 99 Cemevinin tadilatı için 6,5 milyon Türk Lirası ayrıldı. Bu rakamın ilerleyen zamanlarda gelen ihtiyaç ve taleplere göre daha da artacağı bilgisi var.

Türk toplumunun temel dinamiklerinden ve devletimizin asli unsurlarından Alevilerin bugüne kadar talepleri doğru orantıda dikkate alınmamıştı. Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmaması, Alevi-Bektaşi kültürünün ders kitaplarında yeterince anlatılmaması ve bazı kültürel taleplerin yerine getirilmemesi ister istemez gönül kırgınlıklarına yol açıyordu. Oysa Aleviler bu toplumun asli unsuru, gerçek sahibi ve hakiki evlatları olarak taleplerini sıralıyor, ama karşılık göremiyordu…

Ama son birkaç yıldır az da olsa bu sıkıntıların giderilmesine yönelik ciddi adımların atıldığını görüyoruz. Özellikle Tokat’ta Vali Ozan Balcı’nın inisiyatif, ilgi ve dikkatleri ile Alevi yurttaşlarımızın haklı ve meşru talepleri hiç geriye çevrilmedi, gereken neyse yapıldı. Devletin bütün imkânları hak ve eşitlik prensiplerine bağlı kalınarak Alevilerin talepleri için seferber edildi. İlçelerde Kaymakamlar ve ilgili müdürler, başta Cemevleri olmak üzere yurttaşlarımızın istekleri doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiler.

İşte şimdi de “Hubyar Ocağı” ile 99 Cemevinin tadilatı için 6,5 milyon Türk Lirası ayrılarak önemli bir iş gerçekleştirildi. Vali Ozan Balcı’nın girişimleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun nezaretiyle 6,5 milyon TL tutarında bütçe ayrılan 99 Cemevinin, tadilatları başta olmak üzere temel ihtiyaçları da karşılanacak. Cemevlerinden gelen her talep titizlikle değerlendirilecek ve gereken neyse yapılacak.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğum CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz ayrılan bütçeye teşekkürlerini ifade ederek, Vali Ozan Balcı’nın bu girişimini çok önemli ve değerli bulduklarını söyledi. Kurtgöz ayrıca, Cemevlerinin sorunlarına bir bütün halinde yaklaşmak gerektiğine işaret ederek, mutfak malzemelerinden tamirat ihtiyaçlarına varana değin birçok eksiğin bulunduğu Cemevlerinin tamamının bu destekten faydalanmasını istediklerini kaydetti. CHP İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz ayrıca, Cem törenlerinin kış aylarında daha fazla gerçekleştiğine dikkat çekerek, ısınma problemlerinin ivedilikle çözülmesi gerektiğini vurguladı. Çağdaş Kurtgöz Cemevlerinin tamamının bu destekten haberi olmadığını, herkese ulaşılması gerektiğini ve ildeki bütün Cemevlerinin bu destekten yararlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Evet, Vali Ozan Balcı’nın bu kucaklayıcı tavrı esasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin politikası olarak karşımızda duruyor. Atılan bu adım var olan sorunların giderilmesine yönelik bir işaret fişeğidir; sonrasında atılacak diğer adımlarla kısa sürede bütün sorunların çözüleceğine inanmaktayız. İhmal edilen, görmezden gelinen ya da yok sayılan hiçbir sorunun olmadığını, devletimizin Cemevlerinin sorunlarına duyarsız kalmadığını ve her koşulda Alevi yurttaşlarımızın yanında olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Bu vesile ile bir kez daha Vali Ozan Balcı başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor, birliğimizin daim olmasını diliyoruz…