Düzce'de trafik polisinin radar uygulaması sırasında selektör kullanarak diğer sürücüleri uyaran 66 sürücüye toplamda 45 bin 540 TL ceza kesildi. Bu durum, hukukçular arasında radarı selektörle haber vermenin cezasının yasal olup olmadığına dair bir tartışma başlattı. Peki, Radarı selektörle haber vermenin cezası ne, yasal mı? İşte ayrıntılar...

Radarı selektörle haber vermenin cezası ne, yasal mı?

Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri, Ramazan Bayramı tatili sürecinde artan trafik yoğunluğunu göz önünde bulundurarak hız sınırlarına uyulması için denetimlerini sıklaştırdı. Bu kapsamda, Çamköy bağlantı yolunda radar denetimi gerçekleştirildi.

Ancak denetim sırasında, radar aracını gören sürücülerin selektör yoluyla karşı istikametteki araçları uyardıkları tespit edildi. Bu durumu fark eden polis ekipleri, diğer şeritte de uygulama başlattı ve selektör yoluyla uyarı yaptıkları belirlenen 66 sürücüye 690’ar liradan toplam 45 bin 540 TL cezai işlem uyguladı.

Bu haberin yayılmasının ardından tartışmalar beraberinde geldi. Hukukçuların ve uzmanların görüşüne göre, bu cezanın yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Avukat Abdullah Adır, konuyla ilgili olarak Yargıtay'ın 2014 yılındaki emsal kararını hatırlatarak, bu trafik kuralının amacına uygun olmadığını ve araç sürücülerine tuzak kurulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Adır'a göre, trafik ekiplerinin ceza kesmek amacıyla sürücülerin kural ihlali yapmasını beklemeleri hukuken kabul edilemez. Dolayısıyla, Düzce'deki trafik ekiplerinin selektör kullanarak karşı yönden gelen araçları uyaran sürücülere uyguladığı cezaların hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır.

Avukat Adır, ceza uygulanan 66 sürücünün itiraz etmeleri durumunda Sulh Ceza Hakimliğinin tüm bu cezaları iptal edeceğini belirtti.

Esenler Erokspor ve Amed Sportif Faaliyetler, Trendyol 1. Lig'e Yükseldi Esenler Erokspor ve Amed Sportif Faaliyetler, Trendyol 1. Lig'e Yükseldi

Bu durum, radarı selektörle haber vermenin cezasının yasal olup olmadığı konusunda geniş çapta bir tartışma başlatmış durumda. Özellikle sürücülerin bu tür cezaları itiraz etmeleri ve hukuki süreci başlatmaları bekleniyor.