Tokat’ta şehir merkezinin en az iki farklı noktasına EDS [Şehir içi trafik elektronik denetleme sistemi] başlatılacağına dair duyumlar alınıyor. Söz konusu “duyum” gerçek olduğunda birçok ceza ile karşı karşıya kalınacak.
Çorum'un Osmancık ilçesinde kurulan EDS sayesinde canı yanmayan kimse kalmamıştır neredeyse. Tokat’ta da EDS kurularak hız limitlerinin düşürülmesi belki kurallara uymayanlar için caydırıcı olabilir, ancak EDS’lerin uygulandığı yerlerdeki sıkıntıları da göz ardı edemeyiz.
Üstelik bu şehirde bir tane araç alt ya da üst geçit yok. Bir de 100 km. hızla giderken aniden 40-50 km’ye hız düşürülmesi zaten felç olan trafiği bir anda komaya sokabilir. Tokat gibi trafiği sıkıntılı Anadolu şehirlerinde EDS’lerin “vatandaşlara kurulmuş bir tuzak” olduğu savunuluyor. Kaldı ki bu iddiayı doğrulayan birçok da emare var.
Mesela, (Tokatlıların da çok kullandığı bir güzergâh olan) en çok ceza yazılan bölgelerin Kırıkkale – Ankara Karayolu, Delice – Balışeyh Karayolu, Kırıkkale – Keskin Karayolu olduğu biliniyor. Buralardan yolu geçen hemen herkese bir EDS cezası mutlaka yazılmıştır. Tıpkı Çorum Osmancık gibi. Sosyal medyada bu bölgelerdeki EDS mağdurlarının çığlığını görebilirsiniz.
“EDS’ler yoğun trafiğe neden oluyor” iddiası üzerinde de çok ciddi şekilde durmak gerekiyor. Örneğin Kocaeli’nde hizmete giren Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ile ilgili şikâyetler oldukça dikkat çekici.
Örneğin “Özgür Kocaeli Gazetesi”nde çıkan bir haberde, “Sabah 1 saat akşam 1 ya da 1,5 saat aralığında trafik çilesi çekiyoruz. Gerçekten artık iyice kötü bir hal aldı ve son zamanlar da EDS’lerin aktif olması ile birlikte bu sıkışıklık git gide arttı kazalar da artışlara sebep oluyor. Sürekli düşük hızlarda ilerleyerek birbirini takip edenler ister istemez kaza yapıyor. (…) Zaten iş yorgunluğunun vermiş olduğu stres insanı daha da agresif ediyor ve trafikte tartışmalara sebep oluyor. Bu yol güzergâhların da bu hız kısıtlaması trafiği daha kötü bir hale getirdiğini ne zaman anlayacaklar. Bu tür uygulamalar yüzünden birçok kaza ve zincirleme kazalara sebebiyet veriyor.” Deniliyor. (Özgür Kocaeli Gazetesi, 28 Nisan 2024)
Ayrıca yine bir başka Kocaeli Gazetesi “Kocaeli Gündem” de yer alan bir analizde ise “2022 yılında tamamlanan EDS sistemi, trafik güvenliğinde yeni bir çığır açarak, çeşitli trafik ihlallerini otomatik olarak saptayıp, ilgili cezaları uygulayacaktı. Şimdiden yüzlerce sürücü EDS'den cezayı yedi. Kocaeli’nde kısa bir önce aktif olan EDS'lerle ilgili vatandaşların şikâyetinin ardı, arkası kesilmiyor.” ifadeleri yer alıyor.
Evet, ülke olarak çok ağır bir ekonomik süreci yaşıyoruz. Bir de trafik alt yapısı olmayan, otopark sorunu devasa boyuttaki, alt-üst geçitlerden yoksun bir şehre EDS belasını getirmeyelim.
Öte yandan EDS sistemi vasıtasıyla kesilen cezaların yüzde 30’u yasa gereğince belediyelere ödeniyor. Tokat’a EDS talebinin de belediye tarafından istenildiği belirtiliyor.
Umuyor ve diliyorum ki bu talep sonraya bırakılır.
Önce en az iki alt geçit yapılarak (Atatürk Köprüsü ve Bedestenlioğlu Kavşağına), yenilenmiş ve güncel alt yapısıyla trafik ışıkları ve yeni açılacak yollardan sonra EDS uygulamasının başlatılması en doğru ve en “vicdanlı” karar olacaktır.
Şehri yönetenlerin bu yönde bir karar vermelerini umuyoruz.