YENİ EĞİTİM MODELİ İLE DAHA DONANIMLI MEZUNLAR

2+2 eğitim sistemi ile öğrenciler, birinci sınıfta ilk iki dönem okulda teorik ve uygulamalı eğitim alacak. İkinci sınıfta ise iki dönem boyunca Aşçılık Programına bağlı eğitim ve üretim tesisinde ‘İşletmelerde Mesleki Eğitim’ dersi kapsamında program öğretim elemanları ve usta öğreticileri nezaretinde hem eğitim alacak hem de üretime katkı sağlayarak mesleki becerilerini daha mezun olmadan okulda geliştirmiş olacaklar.

UYGULAMALI EĞİTİMLE MESLEKİ DONANIM ARTIYOR

Programın müfredatı, sektördeki güncel gelişmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak güncellenecek. Bu sistem sayesinde aşçılık öğrencileri, iki yılın sonunda temel becerilerini geliştirip sektörde kalifiye eleman olarak çalışmaya hazır hale gelebilecek. Aynı zamanda öğrenciler mezun olduklarında ustalık belgesi ile iş yeri açma belgesi almaya hak kazanacak.

“İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM” DERSİ NEDİR?

Bu dersi alan öğrenciler okulda görmüş oldukları teorik ve uygulamalı dersleri sektörde deneyimleme ve geliştirme fırsatı buluyorlar. Ders süresince öğrenciler eğitim öğretim dönemi boyunca haftanın 5 günü özel sektör işletmelerine veya okulun eğitim ve üretim atölyesine giderek mesleki becerilerini geliştiriyor. Ayrıca “İşletmelerde Mesleki Eğitim” dersi süresince öğrencilerimizin sağlık sigortası Üniversite tarafından yapılacak.

PİLOT UYGULAMA TOGÜ’DE BAŞLIYOR

YÖK'ün ön lisans programları arasında yenilikçi uygulaması olan 2+2 eğitim sistemi pilot olarak seçilen TOGÜ Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programında hayata geçirilecek. Pilot uygulamanın başarılı olması durumunda, 2+2 eğitim sistemi diğer Meslek Yüksekokullarına da yayılacak.

TOGÜ, AŞÇILIK EĞİTİMİNDE TÜRKİYE’YE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Ankara’da Üreticinin Sesini Duyurdu Tokat Ticaret Borsası Başkanı Ankara’da Üreticinin Sesini Duyurdu

Ön lisans programları arasında 2+2 eğitim modelinin öncüsü seçilen TOGÜ bu alanda yaptığı yenilikçi ve alt yapı yatırımları sayesinde öğrencilerine uygulamalı bir eğitim fırsatı sunuyor. Aşçılık programı eğitim ve üretim atölyesi yaklaşık 450 m2 lik ve 5 bölümden oluşan bir alana sahip. Eğitim ve üretim atölyesi, öğrencilerin; mutfak uygulaması, tatlı ve pastacılık uygulaması, ekmekçilik uygulaması, çikolata yapım uygulaması ve Glütensiz ürünlerin uygulamasını yapabilecekleri bir eğitim ortamı sağlıyor. Ayrıca, TOGÜ (Tokat Gastronomi Ürünleri), Marka tescili ve İl Tarım Müdürlüğünden üretim izni alan Aşçılık Programı eğitim ve üretim atölyesinde üniversitenin ihtiyacı olan ekmek günlük üretiliyor. Eğitim ve üretim atölyesinin alt yapısının uygun olması nedeniyle diğer tüm gıda maddelerinin üretimi için de İl Tarım Müdürlüğünden onay belgesi alındı. Tüm bunlar Üniversitenin pilot üniversite olmasında etkili oldu.

YÖRESEL ÜRÜNLERE SAHİP ÇIKILIYOR

Atölye çalışmalarında yalnızca modern gastronomi ürünleri değil, aynı zamanda yöresel ve atalık ürünlerin üretimi de destekleniyor. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş buğday türleriyle yapılan ekşi mayalı ekmek ve hamur işleri gibi geleneksel ürünler, hem yaşatılıyor hem de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

KURSA KATILMAK İSTEYENLERE DE KAPILAR AÇIK

Sadece öğrencilere değil, sektörde çalışan veya bu alana ilgi duyan herkese açık olan uygulamalı kurslar ve workshoplar da eğitimin önemli bir parçası. Eğitmen şefler tarafından verilen bu eğitimler, bireylerin mesleki gelişimine katkı sağlıyor.

Editör: Şule Şahin