AHMET ÇETİN YAZDI

MEDİNE’DE ZİYARET YERLERİ

a) Mescidi Nebevi

Her ezan okunduğunda namazımızı Peygamber Mescidinde kıldık. Devası bir genişliğe sahip. Kıblenin ön kısmı Osmanlı hattatların yazdığı mükemmel hat yazılarıyla çok ihtişamlı görünüyor.

b) Cennetül Baki

Burası Medine’nin kabristanlığı. Burada EHLİBEYT kabirleri:

1) Hz. Abbas, Hz. Fatma, Hz. Hasan, Hz. Zeynel Abidin, Hz. Muhammed Bakır, Hz. Cafer-i Sadık.

2) Peygamberimizin kızları: Zeynep, Ümmü Gülsüm, Rukiyye

3) Peygamberimizin zevceleri: Hz. Aişe, Hz. Hafsa, Hz. Sevde, Hz. Ümmü Seleme, Hz. Zeynep binti Cahs, Hz. Zeynep binti Huzeyme, Hz. Mariye,Hz. Cünevriye.

4) Efendimizin akrabaları: Akil İbn-i Ebu Talip, Ebusüfya İbn-i Haris, Abdullah İbn-i Cafer, Hz. Osman (RA) kabri, Uhut’ta yaralanıp da tedavisi için Medine’ye getirilip, sonrasında Medine’de vefat eden sahabiler.

I M G 20240105 W A0078

c) Mescid-i Gamame (Bulut Mescidi)

Medine’de önceleri Mescid-i Nebevi çok küçüktü. Cuma, bayram ve savaş öncesi toplanma yeri olan geniş bir alan. Peygamberimiz evinden veya mescidden çıkıp buraya gelirken, bir bulut da Efendimizi takip ediyordu. Sonraları, oraya bir mescid yapıldı, adına da Gamame Mescidi denildi.

d) Mescid-i Gamame’ye çok yakın Hz. Ebubekir Mescidi, Hz. Ömer Mescidi, Hz. Ali Mescidi, Hz. Bilal Mescidi var. Açık olanlarını ziyaret ettik.

e) Osmanlı tren istasyonunun ve yanındaki Sultan Abdülhamid’in yaptırdığı Camiyi de ziyaret ettik. Burada çok önemli bir husus: Tren Medine’ye yaklaşınca raylar çok ses çıkarmasın diye RAYLARI ÜZERİNE KEÇE DÖŞENMİŞTİR. O inceliğe dikkat!

f) Uhut Dağı ve Şehitliği

Uhut harbinin yapıldığı meydan ve okçular tepesi ziyaret edildi. Uhut şehitlerine kabirlerinin kenarlarından selam verildi. Efendimiz buyuruyor ki, kim Uhut şehitlerine seslice selam verirse, onlar da selamlarını seslice aldılar, tabi ki duyan kulak ve gören göz lazım.

g) Hendek Harbi

Medine’nin açık kısmına hendekler kazılarak yapılan bir savunma harbidir. Orada her komutanın savunma karargahının bulunduğu yere bir mescid yapılmış, toplamı 7’dir. Yam Mescidi SEB’A. Burayı da ziyaret edip iki rekat namaz kıldık.

h) Kıbleteyn, İki Kıbleli Mescid

Başlangıçta Peygamberimiz Kudüs’e dönerek namaz kılıyordu. Peygamberimiz sürekli gökyüzüne dönerek Kabe’yi arzuluyordu. Bunun üzerine Bakara suresi 114. Ayet geldi: “Ey rasulüm yüzünü semaya doğru çevirip durarak bir arayış, bir bekleyiş içinde olduğunu görüyoruz. Seni gönlüne hoş gelecek, arzu ede geldiğin kıbleye döndürüyoruz. YÜZÜNÜ ARTIK MESCİD-İ HARAME çevir, Beytullan’ı Kıble edin.”

ı) Kuba Mescidi

Kur-an’da “Takva üzerine kurulu Mescid” diye övülen bu mescid, hicretten hemen sonra yapılmış, bizzat Peygamberimiz de yapımda çalışmıştır. Peygamberimizi ve Medine’ye gelen Müslümanları Kuba’da karşılayıp misafir eden Gülsüm bin Hidimin evi de bu mescid içindedir. Peygamberimiz (SAV) “Her kim evinde abdest alıp da Kuba Mescidini ziyaret ederse BİR UMRE SEVABI ALIR” buyurmuştur.

i) Zulhuleyfe, Medine’de ihrama girilen mescid

İlk defa Peygamberimiz (SAV) Medine’de Müslümanları müjdeledi. Hazırlıkla yapıldı, kurbanlık develer hazırlandı ve Zülhuleyfe’de ihrama girilerek Mekke’ye yola çıkıldı. O günden sonra Medine’den Mekke’ye gidenlerin ihram mahalli oldu.

YARIN: MEKKE