Güzel ilçelerimizden Almus, Almus Barajı ile daha çok tanınmıştır.

Baraj 1958 yılında rahmetli Cumhurbaşkanımız Celal BAYAR tarafından temeli atılan, 1967 yılında da yine rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL tarafından hizmete açılmıştır.

Sulama, enerji ve taşkınlardan koruma olmak üzere çok amaçlı planlanıp uygulanan bir barajımızdır.

Sağ ve sol sahil sulama kanallarıyla Kazova'ya hayat vermiş, topraklarımızda sebze ve meyvenin üretimine vesile olmuştur.

Bu güzel şehre böylesine dev bir yatırım kazandıranlara Cenab-ı Allah'tan rahmetler niyaz ediyorum.

Rahmetli Demirel, barajı açmak üzere Tokat'a teşriflerinde rahmetli Belediye Başkanımız Hocamız Mesrur Gürgenç'in davetini kırmamış, Gıj Gıj Tepesinde çökelikli yemiş, ibrikten ayran da içmişti.

Rahmetli o dönemde Başbakandı. Etrafında koruma kalkanları yoktu. Bir ara Demirel ile yine rahmetli şehrimizin yetiştirdiği, güzide değerlerden, o dönemde DSİ Müdürü olan Süreyya Bedestenlioğlı yan yana gelmişler sohbet ediyorlardı. Demirel'in "Süreyya seninle bu tepeye kaçıncı çıkışımız olmuştur" Bedestenlioğlu'nun "8 veya 9 olmuştur" cevabını duymuştum.

Belediye çekeni rahmetli Dursun Usta da bakır ibrikle ellerini yıkamalarına yardımcı olmuş, omzundaki peşkiri takdim etmişti.

Yaşadığım bu anıyı siz değerli okuyucularımla paylaşmak, gençlere aktarmak istedim.

Almus Baraj gölü Tokat'ın denizi idi. Yeşil ve mavinin en güzeli Almus Baraj gölündeydi.

Şimdilerde o güzelliklerden eser kalmamış. Barajda su seviyesi daha baharın başında olunmasına rağmen çok çekilmiş durumda.

Baraj gölü üzerine konuşlandırılan onlarca balık üretim sahaları gölü adeta çirkinleştiriyor. Daha da yetmezmiş gibi kenarda göle konulmayı bekleyen yine onlarca balık üretim sistemleri hazırlanıyor.

Sonuçta barajdan gelen sularla sulanmış Kazova'da yetişen sebzeler hastalanıyor, çiftçiler perişan oluyor.

Konu ile ilgililerin dikkatlerine sunuyorum.

Sevgi ve saygıyla