Dr. Mete Bayburtlu

Tokat FK Genel Sekreteri

 

 

2021-2022 Tokat amatör ligi geçtiğimiz ay sonuçlandı. Grubun önemli ve favori ismi Belediye Plevne Spor futbol şubesi, bölgesel amatör lige yükseldi. Plevne Takımını tebrik ediyor , 2022-2023 sezonunda başarılı bir yıl geçirmelerini diliyoruz. Sezon başında amatör ligi forse etmek amacıyla faaliyete geçen ve bu satırların yazarının da yöneticisi olduğu Tokat Futbol Kulübü ise tüm yaş gruplarında faal olarak iyi bir sezon geçirmiştir. Tokat Futbol Kulübü yetişkin amatörde yarı final, 18 yaşta final ve 16 yaşta final oynama becerisini göstermiştir. 14 yaş maçları halen devam etmektedir. Ayrıca minikler ve gençler kategorisinde bayanlar olarak halk oyunları yarışmasına katılım sağlanmış ve il üçüncülüğü kazanılmıştır. Diğer taraftan futbolun içinde olup , futbola hizmet ettiğini iddia eden bazı yapı ve şahısların Tokat ve Türk Futboluna nasıl zarar verdiklerini tespit etmek içimizi sızlatmıştır.

MARİFET İLTİFATA TABİDİR

Tokat Futbol Kulübü büyük bir emek ve özveriyle faaliyete geçirilmiş ve başarısız olmamıştır. Büyük bir mücadele verilmiştir. Bu mücadele verilirken maalesef içeriye karşı da büyük mücadele verilmiş, kan kusulmuş ancak kızılcık şerbeti içtik denilmiş ve öğrenci sporcuların  başarısı için sabredilmiştir. Diğer taraftan amatör futboldaki sorunlar bizzat görülmüş ve sorunların ne kadar büyük olduğu anlaşılmıştır. Türk Futbolunun yaşadığı sorunlar amatör aşamasında başlamakta, bu sorunlar yumağı Türk Futbolunun gelişmesine engel olmaktadır. Sporcuların spor eğitimi, beslenme, tesis , mali sorunlar ve malzeme sorunları bunlardan bazılarıdır. Bu sorunların kamu kaynaklarıyla çözülmesi önem arz etmektedir. Sorunlar çözülmeden gerek Tokat ve gerekse Türk Futbolunda ilerleme beklemek hayaldir.

YENİ SPOR YASASI HAYIRLI OLSUN

26 Nİsan 2022 tarih ve 31821 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve 7405 kanun nolu SPOR KULÜPLERİ VE SPOR FEDERASYONLARI KANUNU kabul edilerek önemli bir yeniliğe imza atılmıştır. Bu kanunla dernek statüsünde bulunan spor kulüpleri İçişleri Bakanlığından, Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılmıştır. Diğer taraftan bununla ilgili ana yönetmeliğin yayınlanması sonrasında bazı hükümler daha açık bir şekilde anlaşılacaktır. Mesela yeni yasanın 47. maddesinin 5. fıkrası kamu desteğini amacı dışında kullananlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirmektedir. Bunun dışında uygulama yönetmeliği yayınlandıktan sonra tüm spor kulüpleri uygulamalarını buna göre yapacaktır. Yeni Spor Yasasının, Türk Sporunda yeni bir sayfa açıp açamayacağını yaşayarak göreceğiz. Mevcut spor yapılanmaları ile Türk Futbolunun ilerlemesi zor görünmektedir. Yeni Yasada zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, kara para aklama, terör finansmanı, kaçakçılık, uyuşturucu madde suçları ve bunun gibi husularda mahkum olanların spor kulüplerini hiçbir şekilde üye olamayacakları kayda geçirilmiştir.  Yine mali konularda önemli kısıtlamalara gidilmiş ve kurallar getirilmiştir. 

PARLAYAN YILDIZ TOKAT FUTBOL KULÜBÜ

Tokat Futbol Kulübü faaliyetinin ilk yılında ağırlığını hissettirerek önemli başarılara imza atmış ve atmak arzusundadır. Küçük hesaplar,küçük menfaatler bir tarafa bırakılmalı şehrimizin menfaatleri ön planda tutulmalıdır.Trabzon ve Sivas'ın futboldaki durumları ortadadır. Bu şehirler her lig seviyesinde birkaç takımla faal olarak liglere devam ederek şehirlerinin statüsünü korumaktadırlar. İlimizde de Belediye Plevne Takımımız altında, diğer bazı takımlar diri tutulmalı ve futbol istikrarı sağlanmalıdır. Tokat Futbol Kulübü önemli bir yapılanma olarak mevcut yapılanmasına devam etmeli ve ettirilmelidir. Başarı şehrimize ait olacaktır. Bu kapsamda herkesin ve her kesimin desteği önemlidir. Faaliyete geçtiğinin ilk yılında adeta markalaşma başarısı gösteren Tokat Futbol Kulübü büyümeli ve güçlendirilmelidir. Şehrimizin tüm dinamikleri bu konuda gerekli desteği sağlamalıdır. İlk yıl istenen desteklerin sağlandığı söylenemez. Bir şehrin tek bir futbol yapılanması ile başarıyı sağlaması zordur. Tokat Futbol Kulübü il amatör kategorisinde güçlü bir şekilde var olmalı ve mücadeleye devam etmelidir. Şahısların küçük menfaatlerinin bir önemi olamaz. Şehrimizin adını taşıyan Tokat FK'nın yaşaması ve yaşatılması Tokat deyince kalbi pır pır eden tüm hemşehrilerimizin ödevi ve görevidir. Tokat, 6 Haziran 2022.

                                                                                                     Dr. Mete Bayburtlu

                                                                                                 Tokat FK Genel Sekreteri