Diyarbakır Kulp Kaymakamı Burak Akeller, cuma hutbesinde şehitleri anmayan imamı darbettiği iddiaları ile gündeme geldi. Peki, Burak Akeller kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, evli mi, neden gündem oldu, ne dedi? İşte detaylar...

Burak Akeller kimdir, kaç yaşında, aslen nereli?

22 Kasım 1988 tarihinde Malatya'da doğan Burak Akeller, eğitim hayatına Fırat İlköğretim Okulu'nda başladı ve lise eğitimini Malatya Anadolu Lisesi'nde tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 2014 yılında mezun olan Akeller, Hatay Valiliği bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcılığı görevine başladı.

2018 yılında Kaymakam Adaylığı Sınavını kazanarak Hatay Valiliği Kaymakam Adayı olarak atanmış olan Akeller, Malatya-Yeşilyurt ve Düzce-Gümüşova ilçelerinde Kaymakam Refikliği, Kırşehir-Çiçekdağı ve Manisa-Gölmarmara ilçelerinde Kaymakam Vekilliği görevlerini başarıyla yerine getirmiş, Çanakkale'de Mülkiye Teftiş Stajı görevini tamamlamıştır.

Yurtdışı stajı çerçevesinde İngiltere Londra Üniversitesi'nde eğitim alarak yabancı dil bilgisini artıran Akeller, 17 Eylül 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Günyüzü ilçesine Kaymakam olarak atanmıştır. Başarılı performansı nedeniyle 11 Ağustos 2022 tarihinde Gaziantep Vali Yardımcılığı görevine atanarak sorumluluk alanını genişletmiştir. Son olarak, 23 Ağustos 2023 tarihinde Kulp ilçesine Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili olarak atanmıştır.

Akeller, evli olup iyi derecede İngilizce bilmektedir. 

Burak Akeller neden gündemde, ne oldu?

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yaşanan olayda, Kaymakam Burak Akeller'in cuma namazı için gittiği Kuba Camii'nde imam M.K.'yı mikrofonla darbettiği iddiasıyla ilgili olarak Diyarbakır Valiliği soruşturma başlattı. Sosyal medya hesapları ve sendikaların, imam M.K.'nın hutbe okurken bazı bölümleri atladığı gerekçesiyle darbedildiği iddiaları üzerine Valilik adli ve idari tahkikat başlattığını duyurdu.

Kaymakam Akeller ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, camideki olayın tamamen yanlış anlaşıldığını belirterek, "Bugün Kuba Camii'ne cuma namazı için gittik. Cami imamı tarafından okunması gereken hutbede, şehitlerimizle ilgili rahmet duasının atlandığını fark ettim. Dışarıda kendisine tepki gösterdim. İmam, baskı altında olduğunu söyleyince, 'Sen devletin imamısın, kim baskı yapabilir?' dedim. İddiaların aksine kimseyi darbetmedim" dedi.

Olayın ardından imam M.K.'nın darp raporu aldığını ancak raporda sadece bacağının ağrıdığının belirtildiğini ifade eden Kaymakam Akeller, olayı İl Valisi'ne aktardığını vurguladı. Valilik, soruşturmanın detaylarına ilişkin gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğini belirtti.