Önceki Vali Ozan Balcı döneminde Cumhurbaşkanlığının destekleriyle başlatılan Cemevlerine yardım mevzusu açıklandığında, “Türk toplumunun temel dinamiklerinden ve devletimizin asli unsurlarından Alevilerin bugüne kadar talepleri doğru orantıda dikkate alınmamıştı.” demiş ve şöyle yazmıştım:

 

“Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmaması, Alevi-Bektaşi kültürünün ders kitaplarında yeterince anlatılmaması ve bazı kültürel taleplerin yerine getirilmemesi ister istemez gönül kırgınlıklarına yol açıyordu. Oysa Aleviler bu toplumun asli unsuru, gerçek sahibi ve hakiki evlatları olarak taleplerini sıralıyor, ama karşılık göremiyordu… Ama son birkaç yıldır az da olsa bu sıkıntıların giderilmesine yönelik ciddi adımların atıldığını görüyoruz. Özellikle Tokat’ta Vali Ozan Balcı’nın inisiyatif, ilgi ve dikkatleri ile Alevi yurttaşlarımızın haklı ve meşru talepleri hiç geriye çevrilmedi, gereken neyse yapıldı. Devletin bütün imkânları hak ve eşitlik prensiplerine bağlı kalınarak Alevilerin talepleri için seferber edildi. İlçelerde Kaymakamlar ve ilgili müdürler, başta Cemevleri olmak üzere yurttaşlarımızın istekleri doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiler.”

 

Ve şimdi Vali Numan Hatipoğlu Cemevlerinin mevcut durumlarının tespiti ve ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Hatipoğlu, Almus Hubyar Tekkesi ve Erbaa Keçeci Baba Türbesi'nin tarihi dokuya uygun olarak restore edileceğini de söyledi. Vali Bey açıklamalarında ayrıca, 2022 yılı içerisinde Tokat genelinde bulunan 249 Cemevinin, 1. etapta 90’ının bakım-onarım ve tadilat çalışmalarının tamamlanıp 4 milyon 690 bin TL ödenek kullanıldığını kaydetti.

 

Toplumsal barışı inşa etmenin yolu işte budur. Alevilerin taleplerine kulak verilmesi, ihtiyaçların giderilmesi ve ibadethaneler başta olmak üzere, bütün gereksinimlerin karşılanmasıyla bir büyük kucaklaşmaya vesile olacak bu çalışmayı yürütenleri kutluyorum. Almus’un Hubyar Köyü’nde bulunan Hubyar Sultan Türbesi'ne ulaşımın rahat bir şekilde sağlanabilmesi için yolun kaplama asfaltının son iki yıl içinde tamamlanması ve Erbaa’nın Keçeci Köyü’nde bulunan Keçeci Baba Türbesi’ne ulaşımın daha kolay sağlanabilmesi için bu yıl 3 km kilitli beton parke yol yapımının programa alınmasını da ayrıca tebrik ediyoruz.

 

Yıllardır ihmal edilen bu çalışmaların devlet eliyle yapılıyor olması insanlarımıza güven ve moral veriyor. Yapılanları yeterli bulmayabilir, çok daha fazlasının gerçekleşmesi için talepleri gündeme getirebiliriz. Ama gerçekleşen çalışmaları ve ortaya konulan iyi niyeti görmezden gelemeyiz. Dolayısıyla, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyen Edebali’ye rahmet, bu uğurda çalışmalarını sürdüren başta Vali Numan Hatipoğlu olmak üzere bu şehirdeki bütün devlet erkine de başarılar dileriz.

 

Bilsinler ki ortaya koydukları iradenin sarsılmaz savunucularıyız…