Federal Mogul Powertrain Otomotiv'den zorunlu açıklama Federal Mogul Powertrain Otomotiv'den zorunlu açıklama

Türkiye'de yaşanan terör olaylarında akla gelen ilk örgütler arasında yer alan DHKP-C ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki, DHKP-C nedir, açılımı nedir, amacı nedir? DHKP bir terör örgütü mü, hangi olayları üstlendi? İşte detaylar...

DHKP-C nedir, açılımı nedir?

Türkiye'de yasa dışı olarak kabul edilen ve 1994 yılında Devrimci Sol örgütünün partileşme kararıyla kurulan Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), Marksist-Leninist ilkeleri benimseyen bir örgüttür. DHKP-C, siyasi faaliyetleri ve propagandayı üstlenen parti kısmı ile askeri örgütlenme ve silahlı eylemleri gerçekleştiren cephe kısmından oluşur.

DHKP-C amacı nedir?

Örgütün amacı, Türkiye'deki mevcut anayasal düzeni silahlı mücadele yoluyla yıkarak Marksist-Leninist ilkeleri temel alan bir devrimci halk iktidarını kurmaktır. Bu hedef doğrultusunda örgüt, uzun süreli bir halk savaşı ve şehir gerillası mücadelesi gibi stratejiler izlemektedir. DHKP-C'nin kurucusu Dursun Karataş tarafından teorize edilen Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisi, örgütün temel stratejik yaklaşımını oluşturur.

DHKPC bir terör örgütü mü?

Örgüt, Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Japonya ve Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, DHKP-C'nin üç lideri olan Musa Aşoğlu, Zerrin Sarı ve Seher Demir Şen'in bulunmasını sağlayacak bilgileri sunanlara önemli ödüller vaat etmektedir.

DHKPC  hangi olayları üstlendi? 

Örgütün geçmişte üstlendiği çeşitli saldırılar arasında Özdemir Sabancı suikastı, Gazi Mahallesi olayları ve F Tipi cezaevlerinde gerçekleştirilen ölüm oruçları yer almaktadır. DHKP-C'nin yöneticilerinin bir kısmı Avrupa ülkelerinde yaşamakta ve örgütün faaliyetlerini sürdürmektedir. Örgütün Yunanistan, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde eğitim kampları bulunduğu ve militanlarının burada eğitim aldığı iddia edilmektedir, ancak örgüt bu iddiaları reddetmektedir.

DHKP-C'nin askeri kanadı olan DHKC, Türkiye'deki çeşitli olaylarda silahlı eylemler gerçekleştirmiş ve Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alarak yaşanan çatışmalarda ölümlere neden olmuştur. Bu olaylar, örgütün Türkiye'deki etkinliklerini ve şiddet eylemlerini gözler önüne sermektedir.

DHKP-C ve Çağlayan Adliyesi

Son olarak yaşanan olayda Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayının C Kapısı önündeki polis noktasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu olay yerinde çatışma çıktı. Olayda 1’i kadın 1’i erkek 2 saldırgan ölü olarak ele geçirilirken 3’ü polis memuru olmak üzere 6 kişi ise yaralandı.Etkisiz hale getirilen E.Y. ve P.B adlı hainlerin DHKP/C terör örgütüne üye oldukları tespit edildi.