Çiftçilerin çok zor durumda olduğunu ifade eden İyi Parti Tokat Milletvekili Aday Adayı Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı, “ Gelen zamlar, artan mazot, tohum, gübre fiyatıyla, elektrik ve su faturalarıyla mücadele eden çiftçiler perişan haldeler. Artan girdi maliyetlerine çıkar yol bulamayan, icralardan dolayı traktörünü satmak, hayvanını kesmek zorunda kalan çiftçilerimiz çaresiz durumdadır. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Çiftçilerimizin çilesi artarak devam ediyor” dedi.

Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı sözlerini şöyle sürdürdü.

BÖYLE GİDERSE HAYVAN KESİMLERİ ARTAR, TÜRKİYE’NİN HAYVAN VARLIĞI AZALIR

TÜİK verilerine göre bile tarımsal girdi fiyatlarındaki artış ciddi boyutlarda. Tarımsal girdi fiyatları son üç yılda yüzde 15 den yüzde 121’ e yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden birisi de bu girdi fiyatlarındaki artıştır. En temel artışlar da enerji gübre ve yemde oldu. Bu girdilerin önemli bir bölümü dışardan ithal ediliyor. Yine TÜİK verilerine göre son bir yıldaki enerjide yüzde 172, gübrede yüzde 142 ve yemde ise yüzde 127 artış meydana geldi. Gıda fiyatlarının düşmesinin yolu üretim maliyetlerinin düşmesinden geçiyor. Ama aksine artıyor. Üretici bu yüksek girdi fiyatlarıyla üretim yaptığı zaman bu zamları ürüne fiyatlarına yansıtıyor. Bu da tüketicinin daha pahalı et, süt ve gıda almasına neden oluyor. İthalatın çözüm olmadığı ise 15 yıldır uygulanan politikalardan net olarak ortaya çıktı. Geldiğimiz noktada yine fiyatların yüksekliğinden şikâyet ediliyor. Yapılan her ithalat üreticinin üretimden çekilmesi ve TÜİK’e göre yüzde 77 olan gıda enflasyonunun yeniden yükselmesi demektir. Böyle giderse hayvan kesimleri artar, Türkiye’nin hayvan varlığı azalır. Yapılması gereken girdi fiyatları düzeyinde çiftçinin desteklenmesidir.”

ÇİFTÇİLERİN BAŞKA ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ DE VARDIR

Sorun sadece çiftçinin girdi maliyetlerinin artması değildir. Gözden kaçan bir diğer çok önemli nokta daha vardır diyen İyi Parti Tokat Milletvekili Aday Adayı Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı şunları söyledi.

“Çiftçinin ihtiyaç kalemlerindeki diğer artış çocuklarının temel ihtiyaç ve okul giderleridir. BU ihtiyaçları % 200-300 artan bir çiftçi sattığı ürüne zam yapmasın mı? Sağlık giderleri, köyden şehre ulaşım giderleri yüksek boyuttadır. Doktora gitmek için ilaç parasını geçtim yol parası bulamayan çiftçiler var. Çiftçi kendisine çocuğuna yılda bir defa giyim kuşam alacak parası olmuyor. 2-3 okuyan çocuğu varsa ayakkabı elbise giderleri kaç kat arttı en çok onlar iyi biliyor. Tarımsal araçların bakım onarım ve yenileme ücretleri de diğer artan dolaylı girdi maliyetleridir.

BDK verilerine göre çiftçilerin bankalara olan borçlarının 2022 Mart ayında bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 33 oranında artarak 187 milyar liraya yükseldiğini vurgulayan Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı , “Bu rakam 2022 yılı sonu itibariyle 190 milyar liraya ulaşmıştır. Takibe alınan borç miktarı ise 4 milyara yaklaşmıştır. Devlet bankalarına kredi kullanmak için tarlalarının tamamını ipotek vermektedirler. Ancak verdikleri teminatlar ile almak istedikleri krediler yeterli gelmemektedir. İyi Parti’nin verdiği grup önerisinin kabul edilmemesini anlamak mümkün değildir. Çiftçilerimizin sorunlarına acil çözüm getirilmelidir. Partimizin grup önerisinin ret edilmesi, siyasal iktidarın çiftçilerin sorunlarını çözmeye istekli olmadığını göstermektedir. Mevcut siyasal iktidarın çözemediği bu sorun Millet İttifakı’nda çözüme kavuşturulacak, çiftçiler rahat bir nefes alacaktır" dedi.

Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı, İyi Partinin hedeflerinin arasında çiftçilerinin sorunlarını gidermeye yönelik uygulamalar bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi.

HİÇBİR ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜNÜ MALİYETİNİ KARŞILAMAYAN BİR FİYATLA PAZARLAMA GİBİ BİR ENDİŞESİ OLMAYACAKTIR

“Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, istikrarlı üretim ve tüm tarım arazilerinin verimli kullanımı için uygun ortam sağlanacak. Tarım arazilerinin etkili olarak kullanımı için devlet her türlü desteği verecek; iklim ve toprak özelliklerine göre çiftçilere yetiştirecekleri en ekonomik ürünler ile gerekli tohumluk, fide, fidan, gübre, ilaç gibi girdiler hakkında reçeteler sunulacak; girdi maliyetleri düşürülecektir. Uzun vadeli tarım yapmak isteyenlerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak; kendilerine devlet vasıtası ile her türlü ev, barınak vb. destekler sağlanacaktır. Köyünde kalıp çiftçilik yapmak isteyen gençlere ekstra maaş ve gelecek planlama desteği verilecektir. Sigortasız hiçbir tarım işçisi kalmayacak, tarım ülkenin önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Devlet hem içerde hem de dışarıda ürünlerin pazarlanmasına profesyonel destek sağlayacak, yetiştirilmiş ürünler için belirli oranda alım garantisi vererek satılmasını temin edecektir. Hiçbir çiftçinin ürününü maliyetini karşılamayan bir fiyatla pazarlama gibi bir endişesi olmayacaktır. Çiftçiler eğitimden geçirilerek üretim yaptıkları konularda uzmanlaştırılacaktır. Çiftçilerin hayvancılık ile ilgili teşvik edilmesi için hayvan başına özel teşvik kapsamları oluşturulacaktır. Gezici ekipler kurularak hayvansal üretimde her türlü kontrol ve geliştirme sağlanacaktır.”

TÜRK LİRASINI DEĞERSİZLEŞTİREREK TÜRK MİLLETİNİ DAHA NE KADAR FAKİRLEŞTİRECEKLER

İyi Parti Tokat Milletvekili Aday Adayı Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Türk lirasını değerli hale getirirseniz sanayi yavaşlar, işsizlik olur” sözlerini de eleştirerek;  “Türk lirasının değersizleşmesini, malımızın, varlıklarımızın ve emeğimizin ucuzlamasını savunan bir siyasal iktidara yerli ve milli denilebilir mi? Türk Lirası öylesine değersizleşti ki, vatandaşlarımızın bırakınız ev araba almasını, markete gitmekten bile korkar oldular. Bugün markete gittiğinizde 200 liranın ne kadar değersiz olduğunu yaşayarak öğreniyorsunuz. Türk Lirasını değersizleştirerek Türk Milletini daha ne kadar fakirleştirecekler” dedi.

20 yıldır siyasal iktidarda olanların sanki muhalefette imişler gibi, “şunları yapacağız, müjde veriyoruz” gibi” açıklamalar yapmasını çok üzücü bulduğunu kaydeden Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı, “Siyasal iktidar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük özelleştirme hamlesini yapan iktidardır. Satılmasının doğru olmadığını düşündüğümüz kamunun en stratejik yatırım ve kaynakları da dâhil 70 milyar dolara yakın bir özelleştirme gerçekleştirdiler. Ama bugün geldiğimiz noktada 500 milyar dolar dış borcumuz var. 20 yıldır iktidardalar. Bugün yapacağız diye dillendirdikleri konuları 20 yıldır niçin yapmadıklarını ya da yapamadıklarının bir açıklaması ya da özrü var mı??” dedi.

HER BİR GENCİMİZİN, OYUNU KULLANMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Hüseyin Yarıcı seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağına dair açıklamalara değinerek, “Her ne kadar siyasal iktidar bu seçim tarihi için ‘güncelleme’  diyorsa da bu bir erken seçimdir” dedi.

Alınan erken seçim kararını ve belirlenen 14 Mayıs tarihine de dikkat çeken Tokat İyi Parti Milletvekili Aday Adayı Diş Hekimi Hüseyin Yarıcı şu değerlendirmede bulundu.

“Bize sürekli ‘erken seçim yok! Seçim zamanında Haziran’da yapılacak diyenler neden erken seçim kararı aldılar biliyor musunuz? Nedenini Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener grup konuşmasında açıkladı ve ‘…gençlerden korkuyorlar. öğrencilerimizin birçoğunun, ikametgâhı, okuluyla aynı şehirde değil… Yani seçim için, memleketlerine dönmek zorundalar. Üstelik birçok öğrencimizin de,  oy kullanmak için, memleketlerine gidip, geri dönecek, durumu yok… Ne aileleri, ne de kendileri, otobüs biletini bile, karşılayacak güce sahip değil’ dedi. Arkasından da gençlere İyi Parti Gençlik Politikaları olarak, bir seferberlik başlatacağımızın müjdesini verdi. İster şehir içinde, ister şehir dışında otursunlar, fark etmeksizin, gençlerimizin, bulundukları şehirlerde, oy kullanabilmeleri için, atmaları gereken adımlara, yapmaları gereken başvurulara dair, onları tek tek bilgilendireceğiz. Her bir gencimizin, oyunu kullanması için çalışacağız dedi.”.