Vali Hatipoğlu: “Kazı Heyeti Başkanlarından en az 4 aylık kazı takvimi istedim, parasını vereceğiz dedim. Öyle 20 günlük kazılarla olmaz! Şayet takvim hazırlanmazsa Kazı Heyeti Başkanlarının değişmesi için Kültür Bakanlığına yazı yazacağım.”

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, 2024 yılının Tokat için Açık Hava Müzesi olma yılı olduğunu vurgularken tarihi güzellikleri, antik kentleri olan Tokat’taki kazı çalışmalarının çok daha uzun soluklu olması için takvim hazırlanmasını istediğini duyurdu.
    Vali Numan Hatipoğlu basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak için tertip ettiği davette hem 2023 yılının değerlendirmesi hem de 2024 yılının genel hedefleri üzerine konuştu.
TARİHİ ANTİK YERLERİN KAZILARI ÖNEMLİ
    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu Tokat’ta Komanapolis ve Sebastapolis gibi öne çıkan ve Türkiye’de örneğine az rastlanır antik yerler olduğunu vurgularken buradaki kazı çalışmalarının daha uzun zamanlı devam etmesi için takvim hazırlanmasını istediğini söyledi. Kazı Heyeti Başkanının en az 4 aylık takvim çıkarmaması halinde değişmeleri için Kültür Bakanlığına yazı göndereceğini net olarak dile getirdi. 

Sebastapolis
VALİ HATİPOĞLU: “20 GÜNLÜK 30 GÜNLÜK KAZI TAKVİMİ OLMAZ!”
    Vali Numan Hatipoğlu’nun tarihi kazılarla ilgili dikkat çeken açıklaması şöyle oldu:
    “Tokat’ın Açık Hava Müzesi kimliği gerçekten çok muazzam bir tespit. 900 Adımda 900 Yıllık tarih diyoruz ama aynı zamanda elimizde bunu çok fazlaca besleyen eser var. Bu eserleri de gün yüzüne çıkaracağız. Komanapolis ve Sebastapolis kazılarıyla ilgili ifade edeyim, maalesef bu kazılar çok uzunca yıllardır devam ediyor. Dolayısıyla böyle 20 günlük, 30 günlük kazılarla olmaz. Açıkçası, ben Gümenek’teki Komana kazı bölgesi, Sulusaray’daki Sebastapolis kazı bölgesi ve diğer iki yerdeki kazı bölgesindeki tüm Kazı Heyeti Başkanları ile bir toplantı yaptım. En az 4 ay sürecek kazı programları ile bana gelmelerini ifade ettim. Bu anlamda söz verdim, istediğiniz paraları ben vereceğim dedim. Ama aynı zamanda siz de bana 4 aylık takvim sunacaksınız. 4 aylık takvim sunmazsanız Kültür Bakanlığı’na bu Kazı Heyeti Başkanını değiştirin diye yazı yazacağımı ifade ettim. Çünkü 20 günlük kazı olmaz arkadaş, 20 gün nedir? İklim de uygun Tokat’ta, en az 4 ay 6 ay kazı yapılabilir çok rahat bir şekilde. Mayıs ayında başlansa Ekim ayına kadar devam eder. Bu anlamda Kazı Heyeti başkanlarını sıkıştıracağımız bir alan olarak karşımızda duruyor. Benim en önemli hedeflerimizden bir tanesi kazılarda bir noktaya geleceğiz. Komana Antik Kenti, tarihin katmanlarını taşıyan bir yer. Gümenek Millet Bahçesiyle birlikte gezi alanı haline dönüştüreceğiz. Hitit, Pontus, Danışmendli, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet dönemine dek tarihlerin katman katman bulunduğu bir yer. Uygun bir şekilde turizm alanına dönüştürebilirsek çok muazzam ilgi çekeceğini düşünüyorum, bunun benzeri bir başka yer çok fazla yok. Aynı coğrafyada bu kadar medeniyetin yaşadığı bir başka yer yok.”