Tokat’ın tarihi camilerinden Meydan Gülbahar Hatun Camii’nde 2022 yılında başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Hali hazırda restorasyon nedeniyle ibadete kapalı tutulan tarihi caminin minaresi de depreme dayanıksız bulunarak yıkılmıştı. Caminin minaresinin ne zaman yapılacağı, restorasyonun ne zaman biteceği vatandaşlarca takip edilirken konuya dair edindiğimiz bilgiler oldu. 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Tokat Merkez Gülbahar Hatun (Meydan) Camii 2022-2023 yılları restorasyon işi ihale edilmişti. 15 Kasım 2022 tarihinde ihaleyi alan MEG Restorasyon Tur. Yapı San. Tic. Ltd. Şti ile imzalanan sözleşmede işin bitirme süresi 430 gün olarak gösterilmekte. 
15 Kasım 2022 tarihinde imzalan sözleşme sonrası 2022 yılının Aralık ayında ilgili firma tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarında 1 yıl geride kaldı. Söz konusu restorasyon sözleşmesi dışında 2023 Şubat ayında Türkiye'yi sarsan deprem caminin minaresinde hasara yol açınca onun da yıkılması kaçınılmaz hale geldi. Tarihi caminin minaresi de depreme dayanıksız görülerek kontrollü bir şekilde yıkılmıştı. Hali hazırda caminin kubbesinde restorasyon sürerken, minarenin akıbeti de vatandaşın merakla takip ettiği hususlar arasında yer alıyor. 


ANITLAR KURULU KARARI BEKLENİYOR

Peki Tokat Gülbahar Hatun Cami restorasyonu ne zaman bitecek. Meydan Camii yeniden minaresine ne zaman kavuşacak?  İşte bu soruların yanıtları Tokat Hürsöz'de. Edindiğimiz bilgilere göre, 25.11.2022 tarihinde sözleşme imzalanırken iş bitirme süresi 430 gün olarak gösterilmişti. Bu sürenin dolmasına 2,5 ay kalmış görülüyor. Mevcut duruma bakılınca, işin bu zaman zarfında biteceğine dair bir beklenti yok! Nitekim, minarenin yapımı konusunda Sivas Anıtlar Kurulu’nun onay kararının beklenildiğini öğrendik. Bu kararın ne zaman çıkacağına dair de bir bilgi yok. Anıtlar Kurulundan kararın çıkması beklene dursun, 5 asırlık (538) tarihi caminin 2024 yılına minaresiz girecek olması bilhassa cami cemaatinin ve Meydan yöresi esnafının içinde hüzün olarak duruyor. 


TOKAT MERKEZ GÜLBAHAR HATUN (MEYDAN) CAMİİ HAKKINDA

Tokat Merkez’deki Gülbahar Hatun (Meydan) Camisi’nin tarihçesine bakıldığında Osmanlı Padişahı 2'nci Bayezid'in annesi Gülbahar Hatun adına, 1485'te yaptırıldığı belirtiliyor. Gülbahar Hatun Camii, Hatuniye Camii olarak da biliniyor. Kesme taştan inşa edilen Hatuniye Camisi'nde ana mekan üzerinde tek minare ve 6 sütundan oluşan 5 kubbeli son cemaat yeri bulunuyor. Hatuniye Camisi'nin Selçuklu tarzı stalaktitler ile işlenmiş mermer portalı ve kündekari tekniğinde yapılmış ahşap kapı kanatları öne çıkıyor. Ayrıca şadırvana su sağlayan tarihi su terazisi ise cami bahçesinde yer alıyor.