Siyasi partilerin yerel seçimler için hazırlıklarını sürdürdüğü şu günlerde, Tokat’ta son olarak MHP adayını açıkladı. Genel kanı olarak “sürpriz” bir isim olarak değerlendirilen MHP’nin Tokat Belediye Başkan Adayı, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu oldu. 

1980’li yıllarda Tokat’ta ilk valilik görevini yapan merhum Recep Yazıcıoğlu’nun tiyatrocu ve iş adamı olduğunu öğrendiğimiz oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun aday olarak ilan edilmesinden sonra, haliyle isim üzerinde de tartışmalar başladı. Bir kesim, bu ismin özellik gençler arasında karşılık bulacağını ve seçimde sürpriz bir sonucun alınacağını tahmin ederken, çok daha geniş bir kesim de Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun Tokat için doğru bir seçim olmadığına inanıyor.

Elbette Vali Recep Yazıcıoğlu’nun Tokat için taşıdığı anlam çok büyük. Tokat’taki tanınırlığı 30 yaş ve üzeri insanlarda çok fazla. Ama 18-28 yaş yaş aralığındaki seçmenlerin sayıca fazlalığına bakarsak, bu oran içerisinde Recep Yazıcıoğlu ismini bilen çok çıkmayabilir. Kaldı ki seçimlere merhum Yazıcıoğlu değil, onun hiç tanımayan ve “Tokatlı olmayan” oğlu aday.

“Tokatlı olmayan” bir aday derken bir sosyolojik gerçeği de vurgulamak gerekir. Tokat gibi Anadolu şehirlerinde belediye başkanı ve milletvekili adaylıklarında, şahısların ait oldukları topraklarda doğmuş olmaları ilk şart olarak aranır. Cumhuriyetin ilk yıllarından 1950’li hatta 1960’lı yıllara kadar Tokatlı olmayan birçok isim parlamentoda milletvekili olarak Tokat’ı temsil etti. Tokat’a hiçbir faydaları olmayan bu isimleri bugün hatırlayan olmadığı gibi, isimleri meclis kütüğünde yer alıyor sadece.

Değişen dünya ve Türkiye şartlarında ve 2024 atmosferinde “Tokatlı olmayan” bir adayı belediye başkan adayı olarak göstermek büyük cesaret. Sivaslı olmayan birini Sivas’tan aday göstermeniz mümkün değildir. Kayseri de öyle. Aklınızdan bile geçiremezsiniz böyle bir şeyi. Aslında bütün Anadolu şehirlerinde böyle bir gerçek vardır. Şimdi anlıyoruz ki Tokat bu şehirler arasında “istisna” olanıymış.

MHP Adayı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu hakkında yaptığımız küçük araştırmalarda görüyoruz ki Erzincan ve Denizli’yi hiç unutamamış. Birkaç yerde çıkan eski tarihli haber ve röportajlarda sürekli bu iki şehirden bahsetmiş haklı olarak. Çünkü babasının görevi gereği Erzincan’da 9, Denizli’de de 7 yıl kalmışlar ve bütün gençlik yılları bu iki şehirde geçmiş. Tokat’ın adını hiçbir yerde anmadığını görüyoruz, bunda da babası burada görev yaptığında çok küçük yaşlarda olması temel etken sanırım.

Öte yandan seçimlere kalan 76 günlük sürede MHP Tokat Belediye Başkan Adayı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’na Tokat’ı ve sorunlarını anlatmak gerekiyor. Mahalleler, sokaklar, okullar, sanayi bölgeleri, esnaflar, STK’lar, camiler, mezarlıklar, şu bu derken adaya Tokat’ı tanıtmak şart öncelikle. Peki projeler ne olacak? Tokat’ı tanımayan bir aday hangi projeleri ortaya koyabilecek? Onu da muhtemelen Yücel Bulut yapacaktır. Bildiğimiz kadarıyla Tokat merkeze yönelik “müthiş” projeleri vardı kendisinin. 

Bir MHP’li dostumuz “Yücel Bey MHP’nin Tokat’taki hafızasını sildi” eleştirisini yaptı geçenlerde. Bu eleştiriye katılırsınız katılmazsınız bilemem, hatta bu köşe yazısının akıbetinin de (Ahmet Sami Ülkü’yü konu edinen yazının sansürlenmesi gibi) ne olacağını tahmin edemem. Ama bildiğim bir şey var ki o da MHP Tokat Belediye Başkan Adayı Sayın Mehmet Kemal Yazıcıoğlu isminin Tokat’ta “tutmadığıdır”.

Merhum babası seçimlere giriyormuş gibi bir havayla sürekli Recep Yazıcıoğlu videolarını paylaşmalarından da anlıyoruz ki seçim kampanyası bu minvalde gidecek. Geçen belediye seçiminde olduğu gibi aday değil, Yücel Bulut konuşacak. Sivas, Kayseri, Erzurum başta olmak üzere tüm Anadolu’da kimsenin cesaret edemeyeceği ve hiçbir Anadolu kentinin de asla kabul etmeyeceği böylesi bir aday seçimini taşıdığı bütün risklerine rağmen yapan Yücel Bey, bakalım bu seçimden istediği sonucu alabilecek mi?

“Tokat’a gitmek gerek” deyip memleketimize gelip aday olan Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’na bu zorlu süreçte sabır, metanet ve başarılar dileriz.