Ahmet Çetin, Umre Notları yazıyor

ARAFAT

            Arafat dağıdır bizim dağımız

            Ordan kabul olur dualarımız (Yunus Emre)

            Cebrail AS, Hz. Adem’e haccın rükunlarını anlattı. Hz. Adem’e Hel arefte sen anladın mı? diye sordu. Hz. Adem anladım dedi. Arafatın ismi Hz. Adem ve Cebrail buluşmasındandır. AREFTÜ kelimesinden gelir.

            Orada Cebelürrahme vardır. Hz. Adem’le Hz. Havva’nın Cennetten sonra yer yüzünde ilk buluştukları ve hemen şükür secdesine kapandıkları yerdir. Hac esnasında Arafat’ta yapılan dualar kabul olur, Peygamberimiz “HAC ARAFATTIR” buyurmuştur.

            Müzdelife; yaklaşmak, yakınlaşmak anlamındadır. Hac esnasında Akşam ve Yatsı namazı, yatsı namazı vaktinde birleştirilerek kılınır. Müzdelife vakfesine durulur. Mina’da şeytana atılacak taşlar buradan toplanır.

            Mina: Mekke’ye 7 km. mesafededir. Kurbanlar burada kesilir. Şeytan burada taşlanır.

            Hz. Muhammed, “Ben iki kurbanlığın oğluyum” buyurmuştur.

(Güzel bir hikaye)

            Hz. İbrahim bana bir evlat verirsen, en sevdiğim şeyi sana kurban edeceğim diye Allah’a yalvarır. Hz. İsmail dünyaya gelir, büyür.

            Hz. İbrahim rüyasında “en sevdiğin şeyi kurban et” diye uyarılır. Bu rüyayı birçok kez görür, en sonunda en çok sevdiğinin ciğer paresi olan Hz. İsmail olduğu hatırlatılır. Kendisine usulünce anlatır. Hz. İsmail: “Babacığım Allah benim kurban olmamı istiyorsa istediğin yerde kurban edebilirsin.” der. Baba – oğul Mina’ya gelirler, şeytan peşlerine takılır. Hz. İsmail’i caydırmaya çalışır. Hz. İsmail yerden bir taş alıp şeytana atar, şeytan yine takip eder, Hz. İsmail 2. Taşı da atar, şeytan yine vesvese verir ve caydırmaya çalışır, Hz. İsmail 3. Taşı da atar.

            Sonra Hz. İbrahim Hz. İsmail’in isteği üzerine gözlerini bağlar, kurban işi başlar. Hz. İsmail, babacığım gözlerimi çöz, insanlar ne kadar itaatsiz evlat diye düşünmesinler der. Tam Hz. İsmail boğazlanacağı sırada Hz. Cibril gökten bir koçla süzülür. Hz. İbrahim’in büyük imtihanı bitmişti. Hz. İsmail’i değil, koçu kurban etmesini ister. Tekbirlerle Koç kurban edilir. 1. Kurbanlık peygamberimizin dedelerinden olan Hz. İsmail’dir.

2. Kurbanlık: Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalip, seller nedeniyle iyice bataklık olan zemzem kuyusunu temizleyip tamir ettiriyordu. O sırada bu onurlu işi yaptırmak isteyen çok aile vardı. Peygamberimizin dedesine çok zorluk çıkardılar. Abdulmuttalip Kabe’de Allah’a yalvardı. “Allah’ım bana 10 erkek evlat verirsen içlerinden birini sana kurban edeceğim.” diye.

Zamanla Abdulmuttalip’in 10 oğlu oldu, büyüdüler. Rüyasında oğullarından birisini kurban etmesini istediler.

Abdulmuttalip 10 oğlunun isimlerini yazdı. Bir torbaya koydu. İçlerinden birini çekti. Kura peygamberimizin babası Hz. Abdullah’a çıktı. O zaman daha evlenmemişti. Abdulmuttalip, Abdullah’ın kolundan tuttu, kesmeye götürürken Abdulmuttalip’in kızları, hanımları feryad edip peygamberimizin babasını vermediler, o toplumdaki bilginlere sordular.

Cevap: Bir insanın karşılığı 10 devedir. Hz. Abdullah’la 10 deve yazılı kağıt torbaya konuldu, kura çekildi. Kura yine Abdullah’a çıktı.

Develer kurban edildi, yine kura çekildi. Böylece 10’ar 10’ar çekile çekile 90 sayısına ulaşıldı. Son 100. Deve kurasında kura develere çıktı. 100 deve kurban edildi. Hz. Abdullah kurtuldu. Onun için peygamberimiz “ben iki kurbanlığın torunuyum” buyurmuştur.

1-Hz. İbrahim koçla kurban edilmekten kurtuldu.

2-Hz. Abdullah 100 deve ile kurban edilmekten kurtuldu.

SONRAKİ NOT:AKABE BİATI