- Ramazanın gelişi öncesi TV’lerde, iftarlıklar ve gıda ürünlerinin haberleri röportajları yayınlandı.

- Özellikle baklagillerin çok zamlandığı bilgileri verildi. Verilen bilgiler arasında en üzüntü verici olanı ise , nohut, mercimek , fasulyenin başta olmak üzere Kanada ve Meksika gibi ülkelerden ithal edildiği haberleriydi.

- Ülkemiz; önceleri gıda ürünlerinde kendisine yetecek kadar üretimi olan dünyanın 6-7 ülkeleri arasındaydı.

- Gelinen nokta çok vahim ve geleceği de karartan bir tablodur.

- Köyler devamlı boşalmakta, sanayisi olan şehirlere göç etmekte.

- Köylerin çoğunda gençlere rastlamassınız. Adeta yaşlılara bırakılmış.

- -Tarım ve hayvancılık il md.lüklerimiz, ilçe md.lüklerimiz var. Buralarda mühendislerimiz, teknisyenlerimizde var.

- Her türlü teknik donanıma rağmen, birçok tarım ürünü ki çoğu yaşam için gerekli ürünlerdir. Neden ithal edilmek durumundadır.

- Toprak aynı toprak olduğuna göre geri gidişin gerçek nedenlerini bulmak gerek çiftçideki sıkıntılar ekonomiyi de olumsuz etkilemekte .

- Devletimizin tarımla ilgili bir üretim planı yoktur. Hangi üründen ne kadar üretilmeli, iç tüketim ne olmalı, ihracatı ne olmalı. Bunların bir programı, planı olmayınca da, ihtiyaç duyulduğunda dışardan getirme devreye giriyor. Birileri de bu uygulamadan kazançlı çıkıyor.

- Köylüye verilen destekler, borcunu kapatmaya bile yetmiyor ki yeni üretim hedeflesin.

- Birçok kalemde bize ürün satan ülkeler, fiyatları başlangıçta düşükte tutuyor. Cazip gösteriyor. Bu durum bizimde işimize geliyor. Üretimimiz daraldığında fiyatlar astronomik rakamlara çıkarılıyor.

- Üretim planlaması mutlaka yapılmalı. Kapanan toprak mahsulleri ofisleri açılmalı, çiftçinin plana göre ürettiği ürünlerini satın almalıdır üretim ve fiyat garantisini gören çiftçimiz üretime geçecek simsarlardan da kurtulacaktır.

- Tarımda sıkıntının ilacı üretimdir. Yoksa aktarma suyla değirmen bu kadar döner.

- Üretilen birçok mahsulün tohumu, fidesi genellikle İsrail kökenli.

- Güzel ülkemizin verimli topraklarında kendi tohumumuzla üretilen ürünlerin tadını bilenler. İthal tohum ve fideden elde edilen ürünlerin ne kadar tatsız, tuzsuz, lezzetsiz olduğunu anlıyor.

- Orijinal hiçbir sebzemiz maalesef kalmamıştır. Domatesin bugün kabuğu elma gibi soyulur hale gelmişse bir kere daha düşünmek gerek.

- Karpuza da sahtecilik sokuldu. Kabaktan aşılı karpuzları millete ye diye dayatılıyor. Bunu önlemek çok mu zor.

- Gerekenler zamanında yapılmazsa, kabaktan karpuz yemeye devam edilecektir.

- Nohut, mercimek, fasulye; getirdi karpuza gerçeklerde böyle.

- Toprakların değerini bilmek, tarım arazilerini beton yığınlarına çevirmemek, planlı üretim programları, yerli tohuma dönüşüm yolları mutlaka aranmalı. Eller taşın altına konulmalı. Yoksa gelecek daha da vahimdir.

Sevgi ve saygılarımla.