Uyuz, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklara neden olan bir cilt enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, Sarcoptes scabiei adlı bir akar türü tarafından oluşturulur. Akarlar, ciltte tüneller açarak ve yumurtalarını bırakarak yaşarlar.

Uyuz tedavisi, enfeksiyonun şiddetine ve yayılımına bağlı olarak değişebilir. Ancak, en etkili uyuz ilacı genellikle permetrin kremdir. Permetrin, uyuz böceklerinin sinir sistemini etkileyerek öldürür. Bu krem, cilde uygulanır ve 8-14 saat sonra yıkanır. İlaç, aynı zamanda ciltteki yumurtaları da öldürür.

Bazı durumlarda, doktorlar oral ilaçlar veya merhemler de reçete edebilirler. Bu ilaçlar, permetrin kremden farklı olarak, uyuzun diğer formlarına karşı da etkilidir. Örneğin, ivermektin adlı oral ilaç, uyuzun yaygın olduğu durumlarda kullanılır.

Uyuz hastalığının tedavisi konusunda Türkiye piyasasına yeni bir ilacın girdiğini aktaran uzmanlar, en etkili uyuz ilacı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Biz bu ilaç girmeden önce ya yurt dışından bu ilacı getirtiyorduk yahut eczacılara bunun hapını, kapsülünü yaptırıyorduk. Bu ilaç sayesinde aslında ağızdan uyuzu tedavi edebiliyoruz. Bu ilacın belli kuralları var. 15 kilonun altına veremiyoruz. Çocuklarda da kullandırabiliyoruz. Her 15 kiloya bir tablet tarzında verdiğimiz bir ilaç var. Bu ilaç aslında uyuzu içeriden bitirebiliyor."

Uyuz tedavisi için en iyi seçeneği belirlemek için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Bununla birlikte, uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar, cildi tahriş edebileceğinden, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.