Van'da yapılan seçimlerin ardından yaşanan tartışmaların merkezinde, Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması ve mazbatanın AK Parti adayına verilmesi yer alıyor. Peki, Van belediye başkanı neden görevden alındı? Abdullah Zeydan ne yaptı? İşte detaylar...

Van belediye başkanı neden görevden alındı?

Van'da gerçekleştirilen seçimlerde yaşanan tartışma, Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması ve mazbatanın AK Parti adayına verilmesiyle devam ediyor. DEM Parti, Adalet Bakanlığı'nın itirazı sonucu Zeydan'ın seçilme hakkının iptal edildiğini duyurdu.

Abdullah Zeydan, seçimi açık farkla kazanmasına rağmen, memnu haklarının iadesinin iptal edilmesiyle siyasi yasaklı konumuna düştü. Van İl Seçim Kurulu'nun, AK Parti adayı Abdullah Arvas'ın talebi üzerine yaptığı inceleme sonucunda mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti adayına verilmesine karar verdi.

Van İl Seçim Kurulu'nun açıklamasında, DEM Partisi'nin adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle seçilmemiş sayılmasına karar verildiği belirtildi. Bu kararın ardından DEM Parti'den yapılan açıklamalarda, hukukun çiğnendiği ve halk iradesinin yok sayıldığı vurgulandı.

DEM Partisi Sözcüsü Ayşegül Doğan, düzenlediği basın toplantısında tüm siyasi partileri Van halkının iradesine sahip çıkmaya çağırdı. Doğan, Adalet Bakanlığı'nın itirazını son dakikada yaparak halkın iradesini gasp etmeye çalıştığını ifade etti.

Başkan Aras: Deniz turizminde sorunların çözümüne gereken desteği vereceğiz Başkan Aras: Deniz turizminde sorunların çözümüne gereken desteği vereceğiz

DEM Parti hukuk işlerinden sorumlu Öztürk Türkdoğan ise, Abdullah Zeydan'ın seçme ve seçilme haklarını geri aldığını belirterek, kararın siyasi bir müdahale olduğunu öne sürdü.

Bu gelişmelerin ardından, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da tepkilerini dile getirdiler. Özel, Van'da yaşananların halk iradesini hiçe saymak ve pusu kurmak olduğunu belirtirken, Baş ise İstanbul'da olduğu gibi Van'da da direniş göstereceklerini duyurdu.

Tüm bu yaşananlar, seçim sonuçlarının ve halk iradesinin nasıl bir tartışma konusu haline geldiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.