Kuzey Egeli kadınlar, et ve şarküteri ürünlerine ulaşamadıkları dönemlerde, çocuklarını mutlu etmek adına ekonomik ve muadil tatlar üretmişlerdir. İşte bu tatların öncülerinden biri de "sucuk baharatı ile tatlandırılan lor" yani Fakir Sucuğu olmuştur.

Hikayesi:

Bir rivayete göre, 5 çocuklu bir anne, çocuklarına farklı bir şeyler denemek istemiş. Zeytin, peynir ve kendi yaptığı ekmekten oluşan tipik bir sofra yerine, sucuk yapımında kullanılan baharatlar ve yöresel tuzlu lor karışımını sahanda pişirerek farklı bir lezzet ortaya koymuş. Bu özel lezzet, uzun bir süre boyunca aynı şeyleri tüketmiş olan çocukları çok mutlu etmiş ve zamanla bu lezzet "fakir sucuğu" olarak anılmaya başlamış.

Malzemeler:

3 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 diş sarımsak
50 gr beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar

Yapılışı:

Orta boy bir tavada zeytinyağını ısıtın. Isınan yağın üzerine domates salçası ve biber salçasını ekleyerek kavurun.
Kavrulan salçalara ezilmiş sarımsak, dövülmüş ceviz içi, kırmızı pul biber, kırmızı toz biber, kimyon, karabiber ve yenibaharı ekleyin. Tuz miktarını salçaların tuz oranına göre ayarlayabilirsiniz. Malzemeleri karıştırarak 1 dakika daha kavurun.
Rendelenmiş beyaz peynir ve doğranmış maydanozu ekleyin. Malzemeleri bir dakika kadar daha karıştırarak kavurun ve ardından ocaktan alın.
Hazırlanan Fakir Sucuğu'nu servis tabağına alıp, isteğe göre kavanoza koyup buzdolabında 5-6 gün boyunca saklayabilirsiniz.
Bu lezzetli tarif, toplamda 15 dakikada hazırlanabilir ve 4 kişilik bir porsiyon içindir. Hem ekonomik hem de lezzetli olan Fakir Sucuğu, sofralarınıza farklı bir tat katacak. Afiyet olsun!