Bu şehirde bir ilçemizde, 2019 seçimlerini kazanan aday belediye binasına eski başkandan devraldığı borçları pankart yaptırarak asmıştı. 110 milyon lira (eski parayla 110 trilyon) borç devraldığını söyleyen başkanın, bugünkü borcunun 600 milyon liranın üzerinde olduğu konuşuluyor.

Sır değil, söz konusu belediye Erbaa Belediyesi… Önceki Başkan Hüseyin Yıldırım’dan 110 milyon borç devralıp bugün borcunu 600 milyonun üzerine çıkararak 1 milyarlık (eski parayla katrilyonluk) zirveye dayanan Erbaa Belediyesi, 1.400 (bin dört yüz) kişilik çalışan sayısıyla da rekor kırdı. Tokat Belediyesi’ndeki personel sayısının ise 950 (dokuz yüz elli) olduğunu da hemen hatırlatalım.

Erbaa Belediyesi’ndeki bu talihsiz “rekorlar” bugün ilçenin her sokağında konuşulan reel gerçekler. Peki Tokat Belediyesi’nin borcu ne kadar? Başkan Eroğlu’nun Eylül 2023’te yaptığı açıklamalarına göre belediyenin 77 milyon TL civarında borcu var. Eroğlu bu borcun 45-50 milyon TL'sinin müteahhit borçlarından kaynaklandığını, 14-15 milyon TL'nin SGK'ya, 4-5 milyon TL'nin maliyeye ve diğer ufak tefek borçların ise İller Bankası'na ait olduğunu, o açıklamasında söyledi.

Öte yandan, Tokat’ta geçtiğimiz günlerde yapılan bir anketin de ilk sonuçları gelmeye başladı. Edindiğimiz bilgilere göre, Eyüp Eroğlu ile ardından gelen ikinci aday arasında yüzde 20 fark var. Bu farkın 31 Mart’a kadar daha da artması bekleniyor. Anlayacağınız, 31 Mart’ın sonucu bugünden çok anlaşılır, açık ve sarih.

Peki yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla yeniden Başkan seçilmesi beklenen Eyüp Eroğlu, üçüncü döneminde neler yapacak? Ankara’da geçtiğimiz günlerde TOKİ yetkilileriyle görüşen Eroğlu, “Belki haberiniz olmadı, 10 gün önce TOKİ ekipleri Tokat’a gelerek bizim ekiplerimizler çalışmalara başladılar. Bu çalışmaların akabinde TOKİ Başkanlığımıza milletvekillerimizle birlikte ziyarette bulunduk. TOKİ’yle Tokat’ta şehrimizin bir yerinde yeni şehir kurulacak çalışmayı başlattık. Bununla ilgili de binli sayılarla başlayıp en son 3 binlere kadar konutun yapılacağı çalışmayı TOKİ Başkanlığımızla beraber yapacağız.” açıklamasını yaptı.

Hayata geçirilecek 10 proje için 300 milyonluk yatırım desteği aldığının da müjdesini veren Başkan Eroğlu, “Turizme, tarihe, sokak sağlamlaştırmalarına, eski tarihi eserin ihyasına ve kale restorasyonuna dayalı çok önemli 10 projemiz vardı. Bu projelerimize de 300 milyon lira destek aldık. Bu çalışmalarımızın projesi bitenleri hemen sunduk. Bazılarının projeleri bizden bekleniyor. Onların da çalışmalarını başlatarak 10 projemize böyle büyük bir destek aldık.” dedi. TOKİ iş birliğiyle 3 bin konutluk dev bir proje ile “yeni bir şehir” kurmaktan bahseden Başkanın, sunduğu 10 projesine 300 milyon TL destek alması ise apayrı bir önem taşıyor Tokat için.

Gençler ve çocuklar için 30 halı saha, 40 basketbol sahası yapan, her yıl yetişkin 10 binlerce ağacı toprakla buluşturan, 25 bin metrekarelik devasa bir alanda şehrin en güzel şehir parkını oluşturan, Tokat’ın dört bir yanında 150 adet yeni ve yenilenen yeşil ve güvenli parklar yapan bir Eyüp Eroğlu vizyonundan bahsediyoruz. Aynı vizyon, mevcut parkların tamamını yeni oyun gruplarıyla değiştirdi, zeminlerini kauçuk malzeme ile kaplattı, parklara güvenlik kameraları yerleştirdi, o parkları güneş enerjisiyle çalışan modern aydınlatma sistemleriyle donattı…

Tokat’ı “açık hava müzesi” yapan Eroğlu belediyeciliği, tarihi sokakların yeniden canlanmasını sağladı. Meydan projesinden, kapalı pazar yerine, çamurdan elektrik üretim tesisinden şehir müzesine ve Sulusokak Tarihi Kent Meydanı'ndan Kanal Tokat Projesi’ne varana değin çok önemli işlere imza atıldı. Yani Ziya Paşa’nın “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde” sözü, her şeyi özetliyor aslında.

Millet de bunu anketlerde, Eroğlu’nun en yakın rakibine yüzde 20 fark atarak takdir ediyor. Anlaşılan o ki halk asıl farkı, 31 Mart’ta herkese gösterecek. Çünkü muhalif olanların bile hakkını teslim ettiği belediyecilik örneğidir söz konusu olan.