- Cumartesi günü gazetemizde “AFAD’A 16 DÖNÜMLÜK ARSA ARANIYOR” haberi yer almıştı. Şehrimiz için önemli bir konuydu.

- Sayın Valimiz konu ile ilgili açıklamalarında “Depreme dayanaklı, Yönetmeliğe uygun binalar inşaa edeceğiz. Bina yapılmaması gereken yere binalar yapmayacağız, belki birtakım yerlerde ovalara yerleşim yeri yapılmıştır. Tokat’tada böyle, malesef tarım arazilerimizin üzerinde yerleşim yerleri var” tesbitinde bulunmuşlardır. Çok doğru ve yerinde bir değerlendirmedir. Tarım arazilerimize gösterdiği hassasiyete teşekkürlerimi arz ederim.

- Verimli tarım alanlarımızın DSİ’nin sağ ve sol sulama kanalı altında sulanabilir çok münbit topraklarımızın; Yapılaşmaya açılmasının tehlikelerini görmek istemeyen kafalarada uyarı niteliğindedir.

- En büyük sorumluluk Belediye yönetimine ve Belediye Meclisimize; belediye sınırları dışında da İl Özel İdaresine aittir. İl Tarım Müdürlüğüde, Toprak kanununun gereğini yapması seyirci kalmaması gerekir.

- Çeşitli çıkarlara, rantlara, vaadlerede dayalı olsa, toprağımızı, tarım alanlarımızı ve şehrimize akciğer olan sahaları, bedeli ne olursa olsun yapılaşmaya açmamalı, gelecek nesillere güzelliklerimiz teslim edilmelidir.

- Gezirlik-Karayatak, Yeniyurt, Sigara Fabrikası karşısı ırmağa kadar olan bölgenin dokusu aynen korunmalıdır. Şehir zaten sıkışmıştır. Çevrede sıkıştırılmamalıdır.

- Yıllarca bu hassasiyeti göstererek yapılaşmaya izin vermeyen yönetimlerimizi ve yargımızada sonsuz teşekkürler. Zira birilerinin iştahı yine kabarmış fırsat kollamaktalar. Belediye Başkanımız Sayın Eyüp Eroğlu’nun hassasiyetine güveniyoruz.

- Tokat’ımızın, gelişmeye, büyümeye, inşaat sektörünün önünün açılması ve uygun şartlarda hemşehrilerimizin konut edinmesine ihtiyacı vardır. Arsa maliyetleri çok fahiştir.

- Yazıcıoğlu Koop. İle TOKİ evleri arası, kanal üstü, Yazıcıoğlu Dive altı, Kocacık, Biskeni, Kemalpaşa Köy sınırına kadar kanal üstü geniş alanlar; Yeni yapılaşma alanları olarak belirlenmelidir.

- Bu sütunlarda Tokat’ımızın deprem gerçeğini birkaç defa okuyucularımla paylaştım. Öyle anlaşılıyorki bazı gerçekler hatırlanmak istenmiyor veya işimize öyle geliyor.

- 1939 depreminde; Erzincan, Reşadiye, Niksar, Erbaa ve Taşova’da binlerce bina yıkılmış binlerce hemşehrimiz canından olmuştur.

- Güzergahtaki fay hattı, Kuzey Anadolu fay hattıdır. Şehrimizde birinci derece deprem kuşağı içerisindedir.

- O depremde; Tokat şehir merkezimizde, Hükümet Konağı önündeki Cmhuriyet Meydanı yerinde yapılı bulunan Ziraat Bankası, Halkevi binası ve döner sahneli sinema yerle bir olmuştur.

- Şehrimizdeki ahşap binaların hiç biri zarar görmez iken, sayıları üç olan betonarme bina yıkılmıştır. Yıkılan sinemanın enkazını görenlerdenim. Depremi büyüklerimizden defalarca dinlemişimdir.

- Şehrimizin 1948 yılındaki imar planının müellifi; planlamayı yaparken, Devlet Hastanesi sahası dahil, sol sahil sulama kanalı altı, Namık Kemal Okulu, Yeşilırmak Mahallesi, Sanayi Sitesi Yeşilırmağa kadar olan alana “YAPI YASAĞI, AFET BÖLGESİ” notunu koymuştu.

- Fen ve İmar İşleri Müdürlüğündeki görevim sırasında bu paftayı ve notu, arkadaşlarımızla birlikte değerlendirdik.

- 1968 Şehir İmar Planı ile, önceki plan düzenlemesi alt üst olmuş. Kolaycılığa kaçılarak, inşaata yasak sahanın yapılaşmaya açılması son derece tehlikeli bir tercih olmuştur.

- Depreme dayanıklı binalar esas alınmakta, inşaatların denetimi büyük önem taşımaktadır.

- Yapı denetim bürolarının birbirleriyle rekabet halinde oldukları, özellikle demir hesaplarında daha ekonomik ucuz tekliflerle iş almaya çalışanların olduğu yönünde şikayetlenmelerede rastlanılmaktadır.

- Bu konuda asıl görev Belediyelerimize düşmektedir, inşaatların tasdikli projesine ve ruhsatına uygun şekilde tamamlanmasını sağlamak görevidir.

- 3194 Sayılı İmar Yasasının 32’inci ve 52’inci maddesi titizlikle uygulanmalıdır.

- Topçubağı ve Perakende Mahallesinin Behzat Deresi kenarında, zemin yapısı nedeniyle kazık temel veya çift bodrumlu yapılması gereken inşaatlarda şartların aranmadığı bilgileri bulunmaktadır.

- Şehrimizde yeni yerleşim ve gelişme alanlarının tesbitinde, ucuz konut sahibi olunmasında, tarım arazilerini kullanmayıp, verimsiz sulanma imkanı olmayan Yazıcıoğlu Kooperatif sahasını belirleyen Valimiz RECEP YAZICIOĞLU’na rahmetler niyaz ediyorum.

- Derbent mevkiinde Bedestenlioğlu, yerleşim alanını belirleyen, sulanabilen tarım arazilerini kullanmayan; Sayın Tayyar ŞAHİN üstadımız ağabeyimizede binlerce teşekkürler, inşallah birileride örneklerden dersler çıkarır.

- Almus Barajını, Gümenek regülatörünü, her biri, 60 Km uzunluğundaki sağ ve sol sulama kanallarımızın yapılmasına büyük emekleri olan; Başta Süreyya Bedestenlioğlu olmak üzere herkese rahmetler niyaz ediyorum. Mekanları cennet olsun. Tarımda bugün Tokat’ımıza tarım şehri ünvanını kazandırdıkları için binlerce teşekkürler.

Sevgi ve saygılarımla.